Митко Йорданов, основател и управляващ директор на „Кремък“ ЕООД

Охранителна фирма КРЕМЪК отбелязва 30 години от своето създаване. За този период тя се превърна в най-голямата фирма за въоръжена охрана на територията на Югоизточна България с повече от 1 100 служители. Клиенти на компанията са: Електроразпределителни дружества, ТЕЦ-ове, мини, соларни паркове, ВиК дружества и др.

Митко Йорданов е семеен, с три деца. Магистър по „Граничен контрол и фирмена сигурност“ от ВСУ и „Мениджмънт“ от Института WIFI във Виена, Австрия. Завършил е и Колежа по отбрана на НАТО в Рим.

 

Г-н Йорданов, как стартирахте бизнеса и как изведохте компанията до ТОП-5 в охранителния бранш?

Стартирахме в тежката зима на 1992 г. Тогава страната бе в политическа криза и без правителство. Първото ни голямо постижение бе тогава, когато се справихме със сигурността на почти целия енергиен комплекс „Марица Изток“. Охранявайки стратегически обекти от значение за националната сигурност на страната, си даваш сметка, че ако изпълниш успешно този ангажимент, ще можеш да се справиш с почти всяко предизвикателство в този бизнес. Това ни даде самочувствие и увереност във възможностите ни, които надграждаме и три декади по-късно компанията е сред лидерите на пазара.

Работите в силно конкурентен бранш. Защо клиентите да изберат КРЕМЪК?

Има значителна разлика между доставчик на услуги, който една компания използва, и истински партньор за нейния бизнес. КРЕМЪК е от втория тип. Партньорът е готов да Ви каже както добрите, така и лошите новини, и проактивно да Ви помогне да намерите начини да преодолеете трудните предизвикателства. Партньорът винаги гледа към бъдещето, създавайки препоръки, които ще Ви помогнат да гарантирате сигурността на бизнеса си. Особено много КРЕМЪК се отличава с личното отношение на мениджмънта към нашия възложител. Аз и мениджърите в екипа сме на едно позвъняване от клиента по всяко време на денонощието.

Как развивате кадрите на КРЕМЪК?

Моя кауза е да приемам и развивам в екипа на КРЕМЪК млади хора. С гордост мога да отбележа, че този процес е постоянен и резултатите от него са десетките млади колеги на различни длъжности в компанията.

Вярвам, че успешните екипи са тези, които зачитат различностите и приемствеността, защото това е в основата на креативността и развитието. Да предразположиш хора с различни възгледи от различни поколения да заработят заедно в полза на общата цел – това за мен е рецептата за успешно лидерство. Това не се учи в университета, то се гради всеки ден и изисква да имаш пред себе си добър лидерски пример. Надявам се да съм такъв за моите хора.

Каква компания ще бъде КРЕМЪК на своята 40-годишнина?

Много се промени от нашето основаване, но ние продължаваме да развиваме и разширяваме нашите услуги, като наскоро добавихме Киберсигурност в портфолиото си. Правим големи инвестиции в нови технологии, така че услугите и решенията, които предлагаме, да са в унисон с Индустрия 4.0, която все по-пряко засяга нашата дейност. Докато гледам с нетърпение към бъдещето на компанията, знам, че успехът е неизбежен, поради комбинираната сила на професионалистите, които съставляват нашия екип. КРЕМЪК на своята 40-годишнина ще бъде много по развита в технологично отношение и ще достига все по-голямо покритие на пазара, но ще запази личното отношение на мениджмънта към всеки един клиент и всеки един служител.

Дата: 02.09.2022

Прочетено: 1298