Меди Бенбугера, изпълнителен директор на Идънред България 

„Идънред България“ е част от групата на световния лидер в предплатените корпоративни решения „Идънред“. Групата на „Идънред“ е с над 50-годишна история и присъствие в 45 страни по света. На българския пазар е от 15 години, а предлаганите услуги са незаменим партньор на работодателите, служителите, търговските ни партньори и държавните институции. В портфолиото на компанията са ваучери за храна по Наредба №7 и Наредба №11, както и ваучери и карти „Подарък“ и „Награда“. Партньорската мрежа на компанията включва над 10 хил. търговски обекти и заведения за хранене, които приемат ваучери и карти, увеличавайки оборота си и печелейки нови клиенти. 

*** 

Какви са новостите на пазара на ваучери за храна през 2023 г.?

2023 г. се очертава като преломна за пазара на ваучери за храна, тъй като до приемането на редовен бюджет, квотата им се запазва 1 млрд. лв., а сумата на необлагаемите средства за ваучери на служител на месец остава до 200 лв. След приемането на новия бюджет за 2023 г. ще влязат в сила промени в ЗКПО, които фиксират тази сума на 200 лв. като постоянна разпоредба, а не като временна мярка.

Запазването на размера на квотата и на необлагаемата стойност на ваучерите за храна ще позволи на повече работодатели да предоставят тази социална придобивка на служителите си. Това ще увеличи покупателната им способност при растяща инфлация и цени на храните и ще подпомогне семейния им бюджет. Запазва се и възможността ваучерите за храна по Наредба Nº7 да се използват за културни дейности и туризъм, а след сключването на договори с доставчиците на електроенергия, газ, парно и вода, ваучерите ще могат да се използват и за заплащане на битови сметки.

Какво представляват ваучерите за храна?

Ваучерите за храна са допълнителна социална придобивка, предоставяна от работодателите на техните служители за подпомагане на покупателната способност и увеличаване на тяхната мотивация. Те са освободени от данъци и осигуровки в размер до 200 лв. на месец на работник. Ваучерите за храна могат да бъдат използвани за храна, хранителни продукти, безалкохолни напитки, както и за заплащане на битови сметки, културни дейности и туризъм. Над 10 хил. търговски обекта в цялата страна приемат ваучери за храна, като това включва ресторанти, заведения за бързо хранене, магазини и супермаркети.

Kaкви видове ваучери за храна има и по какво се различават?

Има два вида ваучери за храна. Първият вид е регулиран от Наредба №7 на Министерството на финансите. Те могат да се използват от всеки работодател, който покрива законовите изисквания. Посредством тях, работодателят може да предостави на своите служители допълнение към месечната работна заплата. Когато то е в размер до 200 лв. на месец, работодателят и служителят са напълно освободени от данъци и осигуровки върху ваучерите.

Вторият вид ваучери за храна са разработени в съответствие с изискванията за осигуряване на безплатна храна за служителите, работещи в предприятия със специфичен характер и организация на труда. При тях няма таван за необлагаемата с данъци сума, но те могат да бъдат предоставяни само в предприятия със специфичен характер и организация на труда, като например, нощен труд, 12-часов работен ден, определени температурни условия, излагане на вредни агенти и др.

Какви са ползите от ваучерите за храна за работодателите и техните служители?

Предоставянето на ваучери за храна към заплатата служи мотивиращо за служителите и повишава покупателната им способност. Това може значително да подобри ефективността на работата в компанията. Те могат също да бъдат използвани като средство за повишаване на корпоративния имидж и доверие на служителите.

Как ваучерите допринасят за изсветляване на икономиката?

Доказан ефект от ваучерите за храна е изсветляването на доходите и на потреблението. Работодателите, които досега са давали част от заплатата на служителите си „в плик“, могат да се възползват от този инструмент, за да изсветлят доходите на работещите. Търговците, които приемат ваучери за храна, са задължително регистрирани по ДДС, така че по този начин се увеличава и събираемостта на данъците. Ваучерите подпомагат местната икономика, защото могат да се използват единствено на територията на страната и не се превръщат в спестявания, а се харчат почти веднага, тъй като са с ограничен срок на валидност.

***

„Идънред България“ е водещ оператор на ваучери за храна, ваучери за подарък и предплатени карти. Вече повече от 18 г. компанията подобрява благосъстоянието на служителите в България, като помага на своите клиенти да мотивират служителите и партньорите си чрез лесни за употреба продукти. Над 280 000 служители и над 4000 корпоративни клиенти в момента използват услугите на Идънред България.

Меди Бенбугера е изпълнителен директор на „Идънред България“ от 2015 г. Преди това той заема същата позиция в Menew, част от ВМ Финанс груп, която през 2013 г. образува joint venture с Edenred, лидер в предплатените корпоративни решения с присъствие в 45 държави.

ВЖ. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ

Дата: 27.01.2023

Прочетено: 782