Татяна Иванова е само на 19 години, от гр. Добрич и е приета в специалността „Космическо инженерство“, специализация „Ракетни горива“ в Embry–Riddle Aeronautical University (САЩ)

Татяна Иванова е само на 19 години, от гр. Добрич и е приета в специалността „Космическо инженерство“, специализация „Ракетни горива“ в Embry–Riddle Aeronautical University (САЩ). В края на 2022 г. трябваше да събере сумата от 60 000 USD, включваща такса за обучение, кампус, учебни материали, застраховка, транспортни разходи и храна, за да се запише в университета и да направи малка крачка към големия космос, за който мечтае. Така тя има възможност да стане първата жена от България, която ще полети в космоса.  Стопанска камара - Добрич, разбира се, застана плътно зад Татяна и съдейства за набирането на средствата за нейното следване във Флорида. Дали общите ни усилия успяха, прочетете в интервюто.

Събрана ли е вече сумата от 60 000 USD за Embry–Riddle Aeronautical University в САЩ, където си приета да учиш и да си една крачка по-напред до мечтата си за полет в космоса?

Сумата за първата ми година в университета се събра за по-малко от 10 дни, за което съм изключително благодарна на всички дарител, на хората, подпомогнали ме по един или друг начин. Вече започнах семестъра си в университета и смея да кажа, че бързо се адаптирах. Има голям брой тънкости и разлика в системата тук, но това е нещото, за което съм мечтала с години и съм готова да му се отдам напълно. Неслучайно рискувах и избрах да се преместя тук... Embry-Riddle е университет по авиация и космонавтика, студентите тук се борят за стажове в NASA, SpaceX, Boeing и др.

Какво предстои сега?

Сега ми предстои здраво учене, както и тренировки с Project PoSSUM (специалната програма за кандидат-астронавти). През лятото планирам да си взема следващото водолазно ниво в България, както и да работя по лиценза за парашутист.

Кои са най-големите ти страхове и как ги преодоляваш?

Най-големият ми страх е може би фактът, че има неща, които не са в моите ръце. Понякога, колкото и здраво да работиш върху себе си, целите си и т.н., финалната дума е на някой друг. Вярвам в цитата: „Believe you deserve it and the Universe will serve it!”. Работя упорито, не се отказвам и привличам късмета на своя страна. Постоянна и решителна съм в действията си!

Ако един ден имаш възможността да вземеш само едно нещо от Земята в полета си към космоса, какво би било то?

Невъзможно е, но бих взела дъжда, обожавам бурите и мрачното време. Дори си избрах мини специализацията ми тук, тъй като има major (основно направление) и minor (мини направление). Ще бъде метеорология и нямам търпение!

В какво вярваш?

Вярвам, че всичко е възможно, ако му позволим да бъде. Вярвам в силата на мисълта, закона на привличането и съдбата!

Какво обичаш?

Едно от любимите ми неща, за които говоря рядко, е риболовът. Аз имам доста ограничения в хранителния режим и съм вегетарианка, но пък може би фактът, че израстнах край морето, има голямо влияние върху любовта ми към водата. Нямам търпение някой ден да имам кола тук, във Флорида, защото плажната ивица е най-дългата в света и е уникално!

Какво е успехът за теб?

Успехът за мен е нещо просто, относително и индивидуално. Равен е на лично удовлетворение.

*** 

По пътя към космоса:

  • Повече от 4 години Таня преследва мечтата си да станe първата жена космонавт на България
  • Преминава през два учебнотренировъчни лагера по модел на НАСА – в Измир, Турция, през 2018 г. и в Хънтсвил, Алабама, САЩ, през 2019 г.
  • През ноември 2021 г. е приета в космическа програма в Северна Америка. Космическата академия е към Project PoSSUM и Международния институт по космически науки и е първият проект, финансиран от НАСА, който сертифицира кандидат-астронавти за суборбитален полет.
  • През февруари 2022 г. преминава през основополагащия курс – AST 101, след който получава квалификация за следващите 15 курса. 
  • Първият курс, който завършва, е за полет в специален самолет за висш пилотаж – 300 ExtraL, върху който се упражнява по-силно земно притегляне, отрицателно ускорение и нулева гравитация.
  • Участва в тестването на разработените от CSA (Канадската космическа агенция) костюми чрез специално компресиране и декомпресиране, регулации и проверка на подвижността.
  • В университета Embry – Riddle, е подложена на хипоксия в специални камери. 
  • Следващите три курса са проведени през октомври 2022 г. в Survival Systems, Гротън, Кънектикът, САЩ. На тях авиаторите се обучават как да оцеляват при кацане във вода или бедствена ситуация до пристигането на спасителните екипи. Тренира се оцеляване и евакуация от капсулата „Orion”, оцеляване след катапултиране с парашут и инженерни мисии в симулация на микрогравитация под водата чрез използването на „Full face mask” (Цяла маска) и водонепромокаема екипировка.

Награди и отличия:

  • 1-во място, Световна шампионска купа и златен медал – „Космическа магия“, Космическа викторина Световна купа 2020 г.;
  • Сертификат за майсторски клас на ЦЕРН по физика на елементарните частици (2020г., 2019 г.);
  • Награда „Space Academy Wings" от Международния космически лагер на НАСА в Хънтсвил, Алабама, САЩ, 2019 г.;
  • 1-во място във Втори областен научен конкурс „Науката лично” – проект „Марс” 2019 г.;
  • Покана за Международния космически лагер на НАСА – програма Advanced Space Academy Elite 2019’; Медал „Outstanding Camper Award” от Международния космически лагер на НАСА в Турция, 2018 г.;
  • Награди на отбора по роботика: 3-то място Дивизия А и Специална награда за екипна работа – Национален конкурс „Роботика за България” SAP Lab, 2019 г.

Татяна е лице на програмата на Space Camp Turkiye за България, президент – основател на Интеракт клуб Добрич и посланик на фондацията “The Mars Generation”. Участва като доброволец към БЧК, Младежкия център в Добрич и „Зеленият пламък” – организация с нестопанска цел, която работи активно с младежи в сферата на екологията, образованието и културата.

Обича да пише поеми, есета, кратки разкази и текстове за песни, има издадена стихосбирка, умее да пее и свири на барабани, танцувала е 10 години модерен балет. Говори свободно английски и е учила руски и испански език. От м. септември 2022 г. е и сертифициран Open Water водолаз.

 

Снимки: Личен архив

ВЖ. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ

 

Дата: 27.01.2023

Прочетено: 1557