Бальо Динев, председател на СД и изпълнителен директор на ДАВИД Холдинг АД

От 1994 г. до днес ДАВИД Холдинг АД разработва софтуерни продукти и изпълнява системна интеграция на софтуер/хардуер и Интернет на Нещата (IoT). За да гарантира качеството на продуктите и удовлетвореността на потребителите, дружеството е внедрило, поддържа и развива системи за управление на качеството, сигурността на информацията и управлението на ИТ услугите по международните стандарти ISO 9001, ISO 27001 и ISO 20000-1.

Аrchimed eDMS, водещият софтуерен продукт на ДАВИД Холдинг за управление на електронни бизнес процеси в над 300 организации в страната и чужбина, вкл. в структурите на НЗОК, НОИ, НАП, Министерски съвет, структури на държавната администрация, банки, застрахователни компании, компании от сферата на енергетиката и услугите, и др.

 

Г-н Динев, стартирате инициатива в подкрепа на дигитализацията и електронното управление на документи и процеси в бизнеса. Бихте ли разказали повече за това?

От самото си създаване през 1994 г. ДАВИД Холдинг се фокусира върху предоставянето на решения, автоматизиращи управлението на документи и бизнес процеси във всички сфери на бизнеса. Много софтуерни решения, базирани на Archimed eDMS на ДАВИД Холдинг АД, работят в големи компании от енергетиката, добивната промишленост, производствените фирми в сферата на отбраната и други. С новата си инициатива ДАВИД Холдинг цели да разшири обхвата на дигитализацията и дигиталната трансформация във фирмите, предлагайки организация на документите и автоматизация на ежедневните бизнес процеси, свързани с тях, основно в управлението и логистичните звена.

Инициативата включва безплатно предоставяне на стартов пакет от софтуерни лицензи на Archimed eDMS, чрез който фирмите могат да поставят началото на процеса по електронно управление на бизнеса си. С богатия си опит, натрупан през годините, специалистите на ДАВИД Холдинг са готови да окажат съдействие при внедряването на системата във всяка организация, участваща в инициативата.

Към кого е насочена тази инициатива? Малките предприятия могат ли да се възползват от нея, или е предназначена за средни и големи фирми? Има ли ограничение откъм сектори и сфери на дейност?

Инициативата е насочена към всички компании, които желаят да внедрят съвременно решение за управление на бизнес процеси и документи, с цел да подобрят контрола върху поставените задачи, да ускорят тяхното изпълнение и съществено да намалят разходите на време и ресурси. От нея могат да се възползват всички малки, средни и големи фирми, от всички сектори и сфери на дейност.  Включвайки се в инициативата, всяка компания ще бъде в състояние да автоматизира изцяло изпълнението на ежедневните си повторяеми процеси, съкращавайки значително времето за това и намалявайки нуждата от разходи за специализираните за тази цел длъжности и работни места. Archimed eDMS е гъвкава софтуерна система, позволяваща както интеграция с вече съществуващи в предприятието софтуерни продукти от други производители, така и разширяване на обхвата чрез добавяне на нови потребители, нови функционални модули и дефиниране на нови автоматизирани работни потоци.

Как могат организациите да се включат в инициативата, има ли някакви специфични изисквания?

Фирмите, желаещи да се включат в инициативата, могат да получат информация за конкретните условия от интернет страницата на БСК или да се свържат с нас чрез посочените в уебсайта на ДАВИД Холдинг АД контакти.

Archimed eDMS e първият български софтуер за управление на документи и бизнес процеси. Как започна всичко?

През 1995 г., малко след създаването на ДАВИД Холдинг АД приехме задача да изградим мрежова среда за съхранение на информацията в Кинтекс АД. Като част от проекта се предвиждаше закупуване на оптични дискови системи от Pinnacle Micro. Вместо да изберем този модел за съхранение на документите, ние поехме риска (първи в индустрията по това време) да разработим софтуерно решение (Archimed eDMS), което е в състояние да използва стандартни компоненти (хард дискове), стандартна софтуерна среда (Windows, Microsoft SQL server) и, едновременно с това, да позволява неограничено по обем разширяване на хранилището на документи чрез просто добавяне на нови дискови масиви. За щастие, този риск бе оправдан и това решение даде началото на успешния бизнес на ДАВИД Холдинг АД.  

А къде сте сега? Какви са Вашите цели за развитието на системата в бъдеще?

В момента Archimed eDMS e във фаза на агресивно развитие. Този месец официално обявяваме новата версия 2023, в която чувствително сме подобрили WEB интерфейса, стабилността и възможността за работа с много големи бази данни документи. Паралелно с това, нашите консултанти започнаха работа с избрани ключови потребители на Aрchimed eDMS за по нататъшна оптимизация на интерфейса. Нашата цел е да продължаване да добавяме нови функционални възможности към системата, като отчитаме и се съобразяваме със спецификата и удобството при използването ѝ от различните  длъжности в организацията. Паралелно с това, изпълняваме вътрешно проучване на възможностите и целесъобразността на въвеждане на технологиите за изкуствен интелект и машинно обучение (AI/ML) в Archimed eDMS. Бързият възход на тези авангардни технологии дава нови мощни инструменти за автоматизация на процеси и развитието на Archimed eDMS e неразривно свързано с тяхното имплементиране в следващите версии на продукта.   

Аrchimed eDMS е само една част от системите, които развивате и внедрявате. В портфолиото си имате ERP система, собствена марка IoT решение, CAD/CAM системи.

Да, паралелно с Аrchimed eDMS, в годините развихме и тези продуктови линии. ERP системата ни е от най-висок клас и се предлага на цени, които позволяват на средни и големи фирми да изграждат бързо мощни, работещи решения. IoT решението dataFRUIT, което разработваме съвместно с Ваптех АД, е насочено към наблюдение на електро-механични системи и позволява, както дистанционно управление, така и натрупване на машинни данни, с цел проактивно откриване на тенденции и превантивна намеса за безаварийна работа на съоръженията.

Дъщерното дружество Спейскад ООД продължава успешно да помага на производствените компании да дигитализират производствените участъци със CNC машини, като паралелно с това участва в разработката на голям и отговорен проект от национално значение със Siemens NX.

Следващата година се навършват 30 години от създаването на ДАВИД Холдинг. Какви са следващите Ви цели?

Целите са три – технологични, маркетингови и вътрешно корпоративни. Технологично, трябва да намерим мястото и ролите на изкуствения интелект и машинното обучение (AI/ML) в нашите продуктови линии. Маркетингът трябва по-смело и агресивно да търси онези индустрии и потенциални потребители, които имат нужда и могат да оценят положително продуктите и решенията, които разработваме за тях. Корпоративните ни цели са не по-леки – трябва да запазим устойчивост и да гарантираме ръст на ДАВИД Холдинг АД във времена, в които едновременно със смяната на поколенията вътре в компанията, ние се сблъскваме с все по-безпощадна конкуренция на пазарите. И наред с това, да продължим усилията си за глобализиране на нашите продукти и решения в една нестабилна, турбулентна икономическа среда.

 

ВЖ. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ!

Дата: 22.05.2023

Прочетено: 159