На 1 ноември 2023 г. се проведе XVI Общо събрание на Българската стопанска камара (БСК), което избра 27-членен Управителен съвет (УС), в който влизат и шест дами. В предишния състав на УС на БСК представителките на нежния пол бяха две, а преди това беше само една - Виолина Маринова, която е и първата жена в управителния орган на БСК, откакто съществува организацията.

Зададохме на шестте дами от новия УС на БСК едни и същи въпроси. Вижте как отговориха те.

***

ВИОЛИНА НАКОВА

Какво е чувството да сте една от 6-те дами в 27-членния УС на БСК?

Да съм избрана за член на УС на БСК е израз на висока оценка, но и предизвикателство, защото това е една безспорно утвърдена и устойчива работодателска организация, с богата на успехи над 40-годишна история. Увереността ми в успеха ни се основава на високия професионализъм на всеки един от колегите. Разглеждам избора си преди всичко като отговорност към представителите на микро-, малкия и средния бизнес в България, които най-много се нуждаят от силно представителство в тристранния диалог. Това пък е моята лична мисия. Да бъдеш една от 6-те дами в УС на БСК– чувствам се отлично и на място. В среда на интелигентни и успели мъже, каквито са колегите от Управителния съвет, получаваш едно по-специално усещане за жена.

Нужно ли е да има законодателство, което да задължава компаниите да увеличават броя на жените в техните ръководства?

Да задължава компаниите – не! Необходимо е да се работи за създаване на равни възможности, равни условия и равно третиране, при които кариерното развитие да се основава на обективната преценка за професионалните качества и възможности на всеки един, без каквото и да било субективно влияние на дискриминационни признаци. Да се възпита общество без предразсъдъци. Самата аз винаги съм се движела от тези правила в моята работа.

Рационалност, чувства, интуиция – кое Ви помага най-много при вземането на решения?

Интуицията – тя не е просто усещане, а качество, което се развива с времето въз основа на натрупания емпиричен опит. Рационалността пък винаги ми помага да виждам обективните параметри на всяка една ситуация и да ги оценявам без субективизъм. Чувствата, емоциите – това си ти. Всъщност, сполучливата комбинация от трите дава оптималното решение.

Как се подготвяте преди важна среща?

Задълбочена подготовка по темата, ясно дефиниране на целта и предварително опознаване за участника/ участниците в срещата.

Как решавате споровете?

Опитвам се с мъдрост и справедливост! За мен справедливостта като мяра на ценности и интереси винаги е била водещо чувство и дори, бих казала – водеща сила! Знаете ли, най-важният въпрос е „Защо?“. Каква е движещата сила, какъв е мотивът на всеки един човек, какво го кара да постъпва по един или друг начин? Само когато намериш отговора на този въпрос, можеш да отсъдиш справедливо.

Кога се чувствате най-много себе си?

Човек винаги се чувства най-много себе си, когато е сам. В живота си изпълняваме различни социални роли – за мен най-значимата е тази на майка!

 

ВИОЛИНА МАРИНОВА

Какво е чувството да сте една от 6-те дами в 27-членния УС на БСК?

Когато през 2014 г. бях избрана за първата жена, член на УС на БСК, знаех, че това е не само признание, но преди всичко отговорност – към делегатите, които са ми гласували доверие, към колегите, с които работим заедно, а и пример към всички следващи жени, които бяха и ще бъдат избирани след мен в УС на организацията. Радостна съм, че все повече жени присъстват в УС на БСК и с работата, експертизата и вложените усилия оправдават доверието, което са си спечелили, а и по този начин всички ние отваряме вратата още по-широко за по-силно дамско присъствие в ръководството на организацията.

Нужно ли е да има законодателство, което да задължава компаниите да увеличават броя на жените в техните ръководства?

Не смятам, че императивно наложени рестриктивни мерки биха били конструктивен начин за увеличаване на броя на жените в ръководствата на компаниите. Трябва да се признае, че и към този момент се наблюдава активност по разработване на политики в тази насока, вкл. институционална такава, но така също и по линия на много дейни неправителствени дамски бизнес организации. България не стои лошо по отношение на процентното съотношение на представителността на жените в ръководствата на бизнеса в страната, особено ако се сравним с други европейски страни, тъй като то се увеличава постепенно с всяка изминала година. Оптимистично настроена съм, че този възходящ тренд ще продължи и занапред, но за това се изискват непрестанните общи усилия в синхрон на всички заинтересовани страни от бизнеса, правителството и обществото.

Рационалност, чувства, интуиция – кое Ви помага най-много при вземането на решения?

Споделям убеждението, че комбинацията и от трите неща е ключът към вземането на правилните решения за всяка една ситуация. Рационалността предоставя възможността да преценяваш хладно възможностите и рисковете в управлението на бизнеса. Чувствата са основата за емпатията, без която трудно би могъл да се изградиш като лидер, когото другите да последват. Интуицията пък много често е верният спътник, който стои между рационалността и чувствата, като надежден инструмент за всеки мениджър, подсилвайки способността да преценяваш ситуациите под още по-широк ъгъл. Именно балансът между тези допълващи се едно друго неща, е основополагащият фундамент за предприемането на навременни и успешни решения.

Как се подготвяте преди важна среща?

Винаги преди важна среща се подготвям внимателно за нейната тема и съм абсолютно точна за нея. Този навик съм развила още с първите ми кариерни стъпки и той е характерен за мен до ден-днешен. Вярвам, че прецизността и точността за всяка среща са знак на уважение, не само към останалите участници в нея, но и към самия себе си. Не трябва да забравяме, че времето е най-ценният и, същевременно – най-ограниченият ресурс, който притежаваме, и следва да разполагаме с него мъдро и максимално ефективно. А и, когато човек е въоръжен с фокус и внимание, то той е и доста по-резултатен в своите дейности.

Как решавате споровете?

Винаги съм споделяла убеждението, че диалогичността е най-ефикасният инструмент за разрешаване на спорове. От дебата пък се раждат най-добрите идеи, които са в състояние да тушират разногласията. Истината е, че с течение на времето човек се научава много по-ефективно да се справя със споровете, тъй като само житейският опит дава онази необходима умелост и спокойствие, които са толкова необходими за управление на междуличностните отношения.

Кога се чувствате най-много себе си?

Смея да твърдя, че съм щастлива жена, която се чувства комфортно и спокойно, както сред любимите хора от най-близкия ми семеен и приятелски кръг, така и сред колегите от професионалното ми обкръжение. За да се чувства една жена успешна в професията си, то тя трябва да бъде уверена и да не се притеснява да отстоява принципите си, защото околните следват именно автентичните лидери. Но не бива да се забравя и най-важното условие – за да се чувства тя добре и в семейството си, а именно балансът между работа и личен живот – едното не трябва да е за сметка на другото. Именно в момента, в който човек постигне този баланс, то тогава той се чувства най-много себе си.

 

ИВАНА РАДОМИРОВА

Какво е чувството да сте една от 6-те дами в 27-членния УС на БСК?

Един от силните ми професионални спомени е свързан именно с Управителния съвет на БСК. В далечната 1999 г. трябваше да представя кандидатурата за членство в Камарата на браншовата организация, на която тогава бях изпълнителен директор. Още с влизането в залата бях изключително респектирана от присъствието на толкова уважавани личности, членове на УС. В онзи момент дори не можех да си представя, че някога и аз мога да съм една от тях. Днес за мен е голяма чест, признание, доверие, отговорност да съм част от УС на БСК и една от 6-те дами в него. Още повече, че като изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, аз се чувствам ангажирана да бъда представител на цялата хранително-вкусова индустрия.

Нужно ли е да има законодателство, което да задължава компаниите да увеличават броя на жените в техните ръководства?

За нашата страна това едва ли е необходимо. В пивоварната индустрия у нас оперират 6 компании, от които 3 се управляват от жени. В България традиционно ,,работещите момичета“ сме изключително активни, образовани, начетени, борбени, еманципирани, отговорни, емоционално интелигентни, креативни и с готов план за действие във всяка ситуация. Е, понякога малко прекаляваме, но все пак сме по-красивата, по-добрата и по-разумна половина на човечеството.

Рационалност, чувства, интуиция – кое Ви помага най-много при вземането на решения?

Вероятно амалгамата от всичко така изброено, плюс експертиза, плюс усилия, плюс опит, плюс увереност, но най-големият и незаменим плюс винаги е екипът, с който работя. Няма по-голяма сила от колективната енергия, интелект, единомислие, подкрепа, доверие.  

Как се подготвяте преди важна среща?

Всеки път е различно, но щом сме стигнали до връхната точка, т.е. ,,важната среща“, значи трябва да сме си написали отлично или поне много добре домашното. За предпочитане е да не го четем, а да го представим убедително, компетентно, ведро, уверено.

Как решавате споровете?

С търпение, компромиси, ясни мотиви, предлагане на възможни решения и, най-вече – със сериозна подготовка в подкрепа на тезата или каузата, която защитавам. Не е лесно, но обикновено се получава, особено ако има и малко добронамерена провокативност.

Кога се чувствате най-много себе си?

Харесва ми този въпрос. Защото това е добър повод да споделя най-мили, обични и благодарствени думи за семейството си – за съпруга ми, за децата, за внуците, без които не мога да бъда себе си и да имам своето аз. Приятелите ми са другите верни спътници в моя живот и себеусещане.

 

МАРИЯ МИНЧЕВА

Какво е чувството да сте една от 6-те дами в 27-членния УС на БСК?

Предизвикателно!

Нужно ли е да има законодателство, което да задължава компаниите да увеличават броя на жените в техните ръководства?

Не смятам. Жените трябва да бъдат овластявани за активно участие в обществения и икономическия живот чрез политики, които обхващат целия жизнен цикъл – достъп до образование и качествени социални услуги, за да имат възможност за кариерно развитие и развитие на предприемачески умения. „Стъкленият похлупак“ трудно ще изчезне със законодателство.

Рационалност, чувства, интуиция – кое Ви помага най-много при вземането на решения?

Интуиция, прагматичност и опит.

Как се подготвяте преди важна среща?

Със спокойствие и увереност.

Как решавате споровете?

С крачка назад и прагматичност.

Кога се чувствате най-много себе си?

Когато работя за кауза, в която вярвам. Тогава не мисля за себе си.

 

ПОЛИНА КАРАСТОЯНОВА

Какво е чувството да бъдете една от 6-те дами в 27-членния УС на БСК?

Отнасям се с голямо уважение към всеки един от членовете на УС и съм благодарна за поканата, която отправи лично към мен председателят на БСК Добри Митрев, да се присъединя към екип от изключителни професионалисти, личности с безспорен обществен авторитет. Приемам този избор като израз на доверие и  възможност с опита ми в сферата на туризма, политиката и публичните комуникации да допринеса за разширяване на платформата на представителност на БСК. Разбира се, това е и сериозна отговорност, предвид ролята и мястото на работодателските организации в обществено-политическия живот на страната.

Нужно ли е да има законодателство, което да задължава компаниите да увеличат броя на жените в техните ръководства?

Ще цитирам Гари Каспаров, който казва: „Какво отличава добрия мениджър, добрия политик, добрия шахматист? Ефективността на действията!“. Жените имат специфични качества като дипломатичност, лоялност и психологически усет, които в съвременната бизнес среда понякога могат да бъдат по-ценни от класическата целеустременост, амбициозност и хладнокръвие, присъщи на мъжете. Според мен, разговорът по темата и постигането на решения би трябвало да бъдат насочени не само към частния сектор, но и към цялостната система на държавните институции.

Рационалност, чувства, интуиция – кое Ви помага най-много при взимането на решения?

От всичко по малко! Но все пак трябва да разграничим „бързото решение“ от „доброто решение“. Ако те могат да се синхронизират, би било отлично, но не винаги е възможно. Допитвам се до мнението на хора, които съм сигурна, че имат по-висока степен на подготвеност или различна гледна точка от моята, защото това ми дава поглед към ситуацията от нов ъгъл. Най-ценният ресурс, с който разполагаме, е времето, затова умението да преценя адекватно дадена ситуация и, съответно – да взема бързо и правилно решение, ми носи чувство на удовлетворение.

Как се подготвяте преди важна среща?

Много внимателно. Старая се да съм запозната с всички особености на участниците, с техните предимства, недостатъци и култура на общуване. Предварително формулирам своята цел и се подготвям  поне с два варианта. Вярвам обаче, че постигането на дадена цел не е на всяка цена и, ако в процеса на разговорите се убедя, че не гледаме в една посока, би било по-интелигентно всеки да продължи по пътя си.

Как решавате споровете?

Не разполагаме с универсална рецепта, тъй като в един спор по презумпция страните имат различия, но аргументите и всички онези качества, за които вече говорихме – елегантно присъствие, умела комуникация, услужлива памет, са сред инструментите, с които боравим. Не е задължително всеки спор да бъде спечелен! В човешките отношения най-важното не е да наложиш мнението си, защото на всеки един от нас е необходимо различно време, за да стигне до определено разбиране и готовност за решение. Понякога е по-смислено да запазиш отношенията си, отколкото да спечелиш спора.

Кога се чувствате най-много себе си?

Със семейството и приятелите – те са най-голямото ми богатство и ме правят истински щастлива. В романтичните мигове, които са най-скъпият подарък за мен.

 

ТАНЯ БОНЧЕВА

Какво е чувството да сте една от 6-те дами в 27-членния УС на БСК?

По-добре се чувствам като една от шест дами в настоящия УС – в предишния бяхме само три. Това само може да ме радва. Никога досега в работата си в УС на БСК не съм усетила по-различно отношение към мен по полов признак. Заседанията преминават изключително делово и се търси еднакво мнението и експертизата на всички членове, независимо от това мъже или жени са. Винаги мога спокойно да изразя мнение, да направя предложение или коментар. Но да, по-приятно е в настоящия УС да бъдем шест дами. Това е голямо признание от ,,мъжкия‘‘ делови свят за компетентността на жените, които са избрани там.

Нужно ли е да има законодателство, което да задължава компаниите да увеличават броя на жените в техните ръководства?

Не мисля, че закон трябва да определя съотношението на жените и мъжете в компаниите. Всеки сам трябва да си заслужи мястото в бизнеса. С това, което умее, а не с това какъв пол се е родил.

Рационалност, чувства, интуиция – кое Ви помага най-много при вземането на решения?

Мисля, че и трите фактора са еднакво важни за мен и ме изграждат като специалист. Разбира се, като жена не мога да не бъда малко по-емоционална от необходимото, но като ръководител се опитвам да вземам най-рационалните решения. Що се отнася до интуицията, мисля, че досега рядко ме е подвеждала. Въпреки, че по-скоро искам да виждам само доброто в хората и имам малко по-идеалистична представа за света около мен. Все пак съм зодия Стрелец.

Как се подготвяте преди важна среща?

Трескаво. Това е определението. Суетна съм. Съобразявам се как ще изглеждам – облекло, прическа, грим, парфюм. Всичко трябва да бъде перфектно. Опитвам се да прикривам вълнението си.

Как решавате споровете?

Опитвам се да покажа всички факти, така както са в действителност, и по пътя на логиката да стигнем до правилното решение.

Кога се чувствате най-много себе си?

Когато съм сред мои близки, семейство, приятели, хора, които ме познават добре и ме харесват такава, каквато съм. Когато пътешествам и си почивам на хубави места с хубави хора.

 

Вж. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ

Дата: 05.03.2024

Прочетено: 259