Българска Е-комерс Асоциация (БЕА) анонсира 6-то си поредно издание „ПАСПОРТ 2023 на е-комерс индустрията в България“ с числа, тенденции, обем на B2C (бизнес към краен потребител) пазара и класация на онлайн магазините в България, на база проучвания и изследвания, проведени от БЕА, и резултати от European Ecommerce Report 2023. Тазгодишното издание е с подкрепата на SEO агенция Serpact и е достъпно за безплатно ползване на адрес https://passport.beabg.com.

През 2023 г. B2C продажбите по интернет отбелязват 19% ръст спрямо предходната година и надхвърлят 1.95 млрд. евро в България (фиг. 1). За сравнение, през 2019 г. обемът на пазара бе 0.97 млрд. евро. За период от 4 години обемът на пазара е удвоен. Електронната търговия и дигитализацията на търговията на дребно и на едро променят основно сектора, създавайки нови бизнес възможности и модели, нови работни места, нови форми на взаимодействие с потребителите и привличане на инвестиции. Очакванията на БЕА за 2024 г. са за плавен двуцифрен ръст спрямо 2023 г., като B2C е-комерс пазарът ще продължи да расте, да въвежда иновации и да се развива.

Фиг. 1 Обем на B2C е-комерс пазара в България, млрд. евро

 

Източник: БЕА „Паспорт на е-комерс индустрията в България 2023“ * Прогнозни данни за 2023

Към настоящия момент съотношението на обема на B2C електронната търговия в България към брутния вътрешен продукт на страната (е-GDP) е 2,11%. В Европа параметърът e-GDP е средно между 4 и 5%, в Гърция - 7,9%, в Румъния - 3,11%. Прогнозите сочат, че българският онлайн пазар в следващите 3-5 години ще има голям потенциал за развитие.

Най-голям процент 94.4% от онлайн купувачите са закупували стоки и/или услуги от български онлайн магазини, 32% - от онлайн магазини в страни от Европейския съюз, 18% - извън ЕС.

Данните от проучване на БЕА, проведено през септември и октомври 2023 г. с обхват над 4.5 млн. онлайн поръчки, показва тенденция към нарастване на безконтактните доставки до шкафче на куриер, click & collect (поръчка онлайн с взимане от физически магазин), увеличаване на банковите и мобилни плащания и „Buy Now Pay Later” модела на заплащане на онлайн поръчки.

Удовлетвореност на потребителите

Онлайн пазаруването е с високо ниво на сигурност и предоставя повече права на потребителите, като например, да върнат поръчката в срок до 14 дни от нейното получаване, без да посочват причина, и да им бъдат възстановени парите по начина, по който са платени, в 14-дневен срок, в случай на упражняване правото на отказ. Проучване на БЕА с обхват от 4 547 840 онлайн поръчки показа, че при 8.63% от всички поръчки онлайн купувачите са се възползвали от правото си на отказ в 14-дневен срок.

През 2024 г. БЕА ще въведе марка за доверие TRUSTMARK на българския пазар, която предоставя още по-добра защита за потребителите и търговците чрез установяване на единен европейски набор от правила и критерии за независим одит от трета страна (152 критерия за България в 13 категории) и осигуряване на ясна комуникация на тези правила. TRUSTMARK сертифицираните магазини ще се поддържат в публичен онлайн регистър.

Тенденции и потенциал за развитие

Наблюдава се тенденция за растеж на електронната търговия „Direct-to-Consumer“ сред брандовете, както и „абонаментни“ модели в България, главно в сектора на бързооборотните стоки. Онлайн продажбите се извършват по много начини, отваряйки по-големи ниши за марките да продават директно на потребителите онлайн.

Тенденцията, движеща зеленото консуматорство, е появата на Millennials (поколението Y) като стабилна група от купувачи, интересуващи се от екологично чисти продукти. Това търсене на зелени продукти кара компаниите за електронна търговия да възприемат екологични практики и да осигурят увеличаване на покупките сред Millennials. Наскоро проведено проучване установи, че 51% от потребителите са готови да платят по-висока цена за продукт от социално ориентиран бизнес.

Заключение

Индустрията на електронната търговия се променя бързо всяка година. Това означава, че бизнесите трябва да следят отблизо тенденциите и развитието. Онлайн бизнесите, които проследяват и следват „следващото най-добро нещо“, могат да се развиват и да приемат нови модели за растеж.

Най-важните тенденции в световен мащаб, които ще оформят посоката на развитие на електронната търговия и в България

Изкуствен интелект (AI)

AI инструментите заемат централна роля в платформите за електронна търговия. Софтуерите за машинно обучение и изкуствен интелект позволяват на онлайн бизнесите да предоставят страхотно персонализирано потребителско изживяване на посетителите, което им помага да изградят и лоялна клиентска база.

Проучване на Zendesk потвърждава, че съобразявайки се със специфичните нужди и желания на всеки клиент, брандовете за електронна търговия могат да предоставят персонализирано пазаруване, което стимулира приходите. Близо 80% от лидерите споделят, че дълбоката персонализация води до по-добро задържане на клиенти, а 66% споделят, че води до по-ниски разходи за привличане на клиенти. А близо 60% от потребителите желаят брандовете да събират данни и да ги използват, за да персонализират изживяванията им.

AI персонализира чатботовете

Чатботовете могат да помогнат на бизнесите да взаимодействат с посетителите в реално време и, също така, да конвертират потенциални клиенти. С AI (здравей ChatGPT!) тази технология става по-напреднала и целенасоченa, позволява на компаниите за електронна търговия да открият какво търсят потенциалните клиенти на уебсайта и да ги насочат към информацията или продуктите. Според доклад на Gartner, до 2027 г. почти една четвърт от фирмите по света ще използват чатботове на живо за предоставяне на обслужване на клиентите.

Q-Commerce

Този термин стана популярен през последните години, когато бизнесите по света бяха засегнати от пандемията COVID-19. Q-commerce (бързата търговия) е следващото най-добро нещо в онлайн бизнеса. Тя се фокусира върху подобряването на изживяването на клиентите чрез осигуряване на бърза доставка на храни или други продукти. Хората очакват да получат всичко за по-малко от час. Бизнесът може да си партнира с услуга за доставка и да автоматизира своите процеси, за да премине към Q-Commerce.

Виртуално изживяване в Metaverse (метавселена)

Метавселената се превърна в една от най-големите тенденции в дигиталния свят. Бизнесът използва различни инструменти, за да достигне до по-младата демографска група потребители и да генерира по-високи продажби чрез интегриране на VR (виртуална реалност) и AR (добавена реалност). Утвърдените брандове активно използват платформите и общностите в метавселената и използват технологията, за да подобрят изживяването на клиентите и да помогнат на хората да вземат добре информирани решения.

Визуално търсене

Визуалното търсене се използва най-вече от поколението Z и Millennials за намиране на продукти и локализиране на уебсайтове. С инструменти като Google Lens за потребителите стана много по-лесно да търсят артикул, който харесват. Търсенето на изображения позволява на потребителите да направят снимка на продукт отблизо и да получат достъп до онлайн магазина, който го продава. Когато функцията за визуално търсене е включена в различни приложения и уебсайтове, потребителите могат да бъдат убедени да направят покупка незабавно. Тази функция може да окаже огромно влияние върху продажбите и приходите в онлайн търговията.    

Вж. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ 

 

Дата: 05.03.2024

Автор: Жанет Найденова, председател на УС на Българска Е-комерс Асоциация (БЕА)

Прочетено: 58