Десислава Димитрова, изпълнителен директор на ИСК - Враца

Десислава Димитрова е съдружник във фирма за трудова медицина „Превент консулт България“, супервайзор за Враца и региона на две социологически агенции „Маркет линкс“ и „Галъп интернешънъл болкан“ и производител на екологично чист мед и пчелни продукти. От 2019 г. е изпълнителен директор на Индустриална стопанска камара – Враца.

Индустриалната стопанска камара - Враца (ИСК - Враца) е регионално представителство на Българската стопанска камара. На местно ниво дейността е съсредоточена върху подобряване на човешките ресурси и заздравяване на връзката „образование - бизнес“. Камарата успешно развива Център за професионално обучение (ЦПО), който е лицензиран от Националната агенция за професионално обучение и образование. Центърът е сертифициран за извършване на обучения за професионална квалификация и обучения по част от професия. Като социален партньор на Агенцията по заетостта, участва в множество проекти за обучение на работещи и безработни лица.

От 2019 г. Центърът е партньор на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ на територията на Област Враца за следдипломно обучение за придобиване на допълнителна професионална квалификация „Учител по…“, курсове и квалификации по НАРЕДБА №125 от 22.07.2019 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, курсове за допълнително обучение за придобиване на квалификационни кредити. От 2023 г. ИСК - Враца работи и като изнесен център за кандидатстудентски прием на документи към Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Кои са най-големите предизвикателства на предприемачите в града?

На първо място, липсата на работна ръка – това е един дългогодишен проблем, който се корени преди всичко в нежеланието за работа и отсъствието на трудови навици, а едва след това в квалификацията. По въпроса с квалификацията работим усилено, но сякаш все още не сме открили разковничето за мотивация. На второ място идва проблемът с инфраструктурата. От малко над 3360 км републикански пътища в Северозападна България повече от половината са в лошо или в средно състояние, само една трета от тях, а именно 1158 км, са в сравнително добро състояние. Изключително затруднение за гражданите и бизнеса създава затварянето на пътя Е79 между Ботевград и Мездра, който е връзката със столицата, а и важен международен път.

Как ИСК - Враца съдейства за повишаване на квалификацията на работната сила?

Лицензираният ЦПО към ИСК - Враца работи съвместно с Бюрото по труда във  Враца и предоставя обучения по различни направления за безработни лица за квалификация и преквалификация. Провеждаме опреснителни курсове за квалификационни групи по електробезопасност, опреснителни курсове за огняри и лица, окачващи товари на повдигателни съоръжения. Ежегодно съвместно с Фонд „условия на труд“ предоставяме на работодатели безплатни обучения по здравословни и безопасни условия на труд.

Какви са дейностите на ИСК - Враца към момента и как бихте приоритизирали бъдещото развитие на организацията?

Основното направление, по което работим в момента, е ЦПО, но винаги сме подкрепяли и диалога между предприемачите от града и институциите. Именно към по-добра чуваемост и защита на интересите на бизнеса на местно ниво ще бъде насочена дейността ни в бъдеще.  Българската стопанска камара издава и заверява сертификати за произход, както и други външнотърговски документи. Те са необходими на българските фирми-износители за осъществяване на тяхната дейност и безпрепятствено митническо освобождаване на стоките им на територията на държавата-вносител. Като регионална организация, планираме да развием тази дейност и във Враца. Със сигурност ще търсим своето място в различни европейски проекти, които биха били полезни както за бизнеса, така и за местното развитие на региона. Вярвам, че ще има интерес от бизнеса и ще обогатим членската си маса с още нови компании, с които имаме обща посока за развитие на икономиката на региона.

За контакт:

Адрес: Враца 3000, ул. “Полк. Кетхудов” 2, ет. 2, офис 1

Телефон: 0897 46 71 35

E-mail: vracaisk@gmail.com

 

ОРИГИНАЛНА СТАТИЯ

 

Дата: 30.09.2024

Прочетено: 14