В началото на академичната учебна година поканихме за блицинтервю ректорите на най-важните за икономиката ни университети, за да споделят вижданията си за това какви са съвременните студенти, постигат ли и как добра професионална ориентация и умения да се реализират успешно на пазара на труда. 

Ако сега бяхте студент с житейския опит, който имате, по-различно ли бихте гледали на обучението си отколкото, когато следвахте и, ако е така, защо?

По мое време се учех главно от преподавателите и от книгите. Ако сега бях студент, освен на тях щях да разчитам много и на самите си колеги - студенти. Защото все повече средата формира, възпитава и дава широка представа за света и хората в него.

Изборът на професия е един от най-важните, които правим в живота си. Срещат ли младите хора, според Вас, затруднения с този избор и какво може да се направи, за да се ориентират по-добре?

Търсенето на професия има много и различни измерения. Някои я търсят заради доходите, а други – заради любопитството към определена професионална област, наследени традиции, мода и т.н. За мен има две важни неща: първо – да не гледаме на избора на професия като на нещо, което непременно е за цял живот. Професиите на бъдещето са интердисциплинарни и разчитат на съвсем различен подход. Второ – да избират със сърцето си, защото най-важното нещо е да правиш това, което обичаш.

По-различни ли са студентите днес и, ако е така, какво трябва да се промени в начина на обучение, за да е адекватен на потребностите им?

Всяко поколение е различно и е съвсем нормално студентите да са различни. Светът става все по-голям, все по-различен и това прави самите хора в него различни. Това разнообразие е важно и ценно, то позволява хора с много разнообразни интереси и виждания да работят заедно и да създават света по един нетрадиционен начин. Обучението трябва да подкрепя натрупването на знания за този шарен свят, да открива различни перспективи пред младите хора и да създава среда, която да ги обединява. Не случайно нашият девиз е „Да не се боим от разнообразието“ и той произлиза от цялата ни философия за развитие на университета – от индивидуалните програми, през средата, до различните възможности за среща и дебат на хора с най-различни интереси.

Кои са най-важните неща, които Вашите възпитаници трябва да знаят, преди да излязат на пазара на труда?

Първото и най-важно е, че те са важна част от обществото и имат голяма роля в него. Завършвайки университет, младият човек става част от един елит, който не просто следва тенденции или очаквания (на обкръжението си, на работодателите или на пазара на труда като цяло), а сам ги кове и развива. Младите хора днес имат реалния шанс да променят сравнително лесно света около тях, дори и това да изглежда сложно и трудно. Технологиите и доброто образование са страхотна предпоставка за позитивна промяна. И бих добавил нещо важно: образование не се завършва, то се случва цял живот.

Колко студенти ще прекрачат прага на университета тази година?

Всяка година близо 2400 студенти прекрачват прага на Нов български университет за първи път. И тази година ги очакваме с нетърпение. Ще ги посрещнем седмица преди откриването на академичната година в рамките на седмицата за ориентиране на студенти, която традиционно правим. Тези срещи са важни за нас, тъй като студентите опознават средата, срещат се с други студенти, сформират различни общности по интереси и най-важното: започват новата академична година, заредени с много положителна енергия и любопитство.

ОРИГИНАЛНА СТАТИЯ

 

 

Дата: 30.09.2024

Прочетено: 48