28.03.2012

Държавата ще придобие нови 18 000 акции от проектна компания за нефтопровода „Бургас-Александруполис". Това решиха днес на заседанието си министрите.

Министерският съвет предоставя 1,8 милиона лева от републиканския бюджет за придобиване на акции във връзка с увеличаването на капитала на проектната компания за нефтопровода „Бургас-Александруполис".

Целта е да се покрият разходи по проекта, преди България окончателно да оттегли участието си от него. В съобщението за решението на Министерския съвет обаче не се уточнява какви точно са тези разходи.

„Увеличението на капитала е чрез емитиране 18 000 нови акции. Емисията акции ще бъде придобита чрез бюджета на министерството на финансите. Със средствата от увеличението проектната компания ще изпълнява своите ангажименти през 2012 г. като акционер в международната компания „Транс Балкан Пайп Лайн Б.В.", регистрирана в Амстердам.

Компанията е създадена по силата на междуправителствено споразумение за сътрудничество в строителството на експлоатацията на петропроловода „Бургас-Александруполис" между Русия, България и Гърция. Част от средствата ще послужат за изпълнение на процедурата по закриване на клона на компанията в Бургас, което кореспондира с изразеното намерение на България за излизане от проекта.

Също така средствата от увеличението ще осигурят възможност за оперативна дейност на дружеството при минимално определени разходи съгласно решение на акционерите на компанията с оглед на необходимата издръжка до излизане на дружеството от проекта", се казва в съобщението за решението.

В началото на март стана ясно, че България напълно е изплатила дължимото на руските партньори по проекта "Бургас-Александруполис" и сега официално има право да напусне проекта.

Вноската на страната е била 1,421 милиона евро за 2008 г. и е била платена през същата година. Вноските за 2009 и 2010 г., 4,876 милиона и 1,323 милиона евро, са били преведени през февруари 2012 г. За 2011 г. дължимото от София е било 171,5 хиляди евро и те са били платени в началото на миналата година.

 

Дата: 28.03.2012

Източник: Труд онлайн

Прочетено: 2532