30.03.2012

Jobs.bg стартира поредица от инициативи, даващи индикации кои са областите и професиите, за които ще има търсене през следващите години в България и извън България

На база на актуалните 8800 позиции за работа в момента в Jobs.bg при 3600 е посочено, че компаниите са склонни да наемат и кандидати студенти. И въпреки, че  40% от всички позиции са подходящи и за студенти, 30% от младите хора имат проблем да намерят подходяща работа, стана ясно по време на пресконференция на тема: „Младежката заетост в България”.

„Разминаването се дължи на липсата на информация. Когато студентите избират специалност, те нямат достатъчно информация в каква сфера да се ориентират, кои са перспективните сектори, какво би трябвало да знаят и какви умения би трябвало да имат, за да имат успешна кариерна реализация”, убеден е управителят на Jobs.bg Пламен Вушев. Поради тази причина кариерната медия започва поредица от инициативи, които имат за цел да отговорят на въпросите в кои сфери има търсене, за хора с какви знания и умения. „Стартираме проект, който ще генерира тази информация на база на публикуваните позиции в Jobs.bg.

Статистиката е изключително репрезентативна за икономиката на България, защото медията се ползва от над 70 000 компании”, обясни Пламен Вушев. В същото време ще е ясна и картината извън България благодарение на водещите кариерни медии в над 130 държави, които са партньори на Jobs.bg, обединени в алианса The Network.

„Тези анализи ще ни позволят да дадем добри индикации кои са областите и професиите, за които ще има търсене не само в рамките на година, но и през следващите 4-5 години. Това би позволило на завършващите в момента и избиращите специализация да се насочат към области, за които има търсене”, посочи управителят на Jobs.bg.

Медията стартира и инициативата CEO@UNIVERSITY, която вече се е провела в няколко университета и среща лидери на водещи компании със студенти от различни университети. „Ние считаме, че при развитието и избора на кариера ключово значение има визията – къде се намираш и къде искаш да стигнеш. По време на тези срещи студентите имат възможност да научат как се е развил животът на хората, вземащи решения във водещите компании в България, какви избори и компромиси са правили, да задават въпроси”, обясни управителят на медията. По думите му тези срещи са се оказали изключително полезни и за двете страни.

За да се скъси дистанцията между бизнеса и учебните заведения, Jobs. bg и Национално представителство на студентските съвети в България  подписаха Споразумение за сътрудничество, което цели да направи диалога  по-активен и ефективен. „Винаги когато предприемаме някаква инициатива, търсим ефективност, защото при нас резултатите са абсолютно измерими. И нашата мотивацията това да се случи е изключително висока”, каза още Пламен Вушев.

„В момента комуникацията между висшето образование и бизнеса, макар и да съществува, не е на достатъчно добро ниво”, коментира Ангел Георгиев – председател на Национално представителство на студентските съвети в България.  По думите му студентите виждат основния проблем в липсата на синхрона между търсене и предлагане. „Университетите трябва да произвеждат това, което държавата търси”, заяви още председателят на Национално представителство на студентските съвети в България. Според него първите стъпки са бизнесът да участва в процеса на определяне на учебните планове, а образованието да има практическа насоченост.

Вижте още по темата ТУК

Дата: 30.03.2012

Източник: http://www.jobs.bg

Прочетено: 2979