04.04.2012

35% от немските фирми не биха инвестирали в България, ако трябваше отново да избират място за вложения си. Това показва анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). За сравнение - през 2011 г. фирмите, които не биха избрали България за бизнес, са 21.5%.

Според немските инвеститори най-големите слабости на България са неефективната държавна администрация, липсата на правна сигурност и прозрачност при обществените поръчки. Голям процент от анкетираните смятат, че не се вземат адекватни мерки срещу корупцията.

Сред позитивите на България са ниската данъци, ниските разходи за труд, политическата стабилност, продуктивността на служителите, квалификацията на персонала във фирмите.

40% от анкетираните фирми определят икономическата ситуация в страната като по-скоро неблагоприятна. Едва 12% от запитаните дават добра оценка за нея. И все пак 39% от компаниите имат намерение да назначат повече служители през 2012 г., а едва 15% ще съкращават персонал.

Немските инвеститори се оплакват от непрозрачната политика и корупция у нас още от 2005 г., когато за пръв път е проведена бизнес анкетата. През май 2010 г. премиерът Борисов се срещна с тях и им заръча да спрат да се жалват и да помогнат на България да заприлича на Германия. Заръката бе взета присърце и през юли фирмите от ГБИТК му изпратиха 101 мерки за подобряване на средата. Сред тях бяха промяна на закона за обществените поръчки, който допуска фирми да печелят търгове за пътища и улици, като си вдигат оценката с обещания за 100 години гаранция за асфалта, нов начин на изчисление на такса смет според количеството боклук, да се признава за разход покупката на служебен автомобил и на фирмата да се връща ДДС, но само за коли до 120 kW, не за мощни джипове. Към днешна дата много малка част от препоръките са изпълнени.

По данни на БНБ германските инвестиции у нас през 2011 г. са на минус 54 млн. евро. Стокообменът между Германия и България през за 2011 г. обаче е достигнал рекордните 4.5 млрд. евро.

Дата: 04.04.2012

Източник: в-к "Сега"

Прочетено: 2886