09.05.2012

От 290 до 1400 лева годишна такса за обучение ще плащат новоприетите студенти в държавните висши училища през учебната 2012/2013 г. Размерът на таксите ще бъде одобрен на днешното заседание на правителството. Колко ще струва обучението, зависи от избрания университет и от избраната специалност. Най-евтината дисциплина остава „Педагогика", за която ще се плаща от 340 до 420 лева в зависимост от университета, а най-скъпите специалности са театралното и филмовото изкуство в НАТФИЗ, които ще струват по 1400 лева годишно.

Най-желаната специалност от Софийския университет за миналата година - „Психология" - през тази учебна година ще струва 500 лева годишно за бакалавърска степен. Във Великотърновския университет за най-предпочитаната специалност „Право" ще се плаща по 554 лева на година, а най-скъпо ще излиза бакалавърската степен по изобразителното изкуство - 800 лева, съобщава Дарик.

В Пловдивския университет таксата за специалност „Маркетинг", която е била с най-много кандидати миналото лято, за новата учебна година ще е 420 лева. Икономическите специалности в УНСС, Стопанската академия в Свищов и Икономическия университет във Варна ще струват между 300 и 350 лева годишно. Кандидат-студентите по медицина, стоматология или фармация, могат да избират между университетите в София, Варна, Плевен или Пловдив, където таксите варират от 900 до 950 лева. От 400 до 710 лева годишно ще е таксата за обучение в техническите специалности в София, Русе, Габрово, Варна и Бургас.

В Националната спортна академия таксите за обучение през новата година ще са между 290 и 840 лева в зависимост от специалността. Обучението в направлението „Архитектура, строителство и геодезия" в УАСГ ще е с такса 660 лева.

Военните висши училища в страната предлагат обучение с такси от 300 до 900 лева за предстоящата учебна година. Най-висока е таксата за „Корабоводене" в ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" във Варна, а най-ниска - тази за „Администрация и управление" в Националния военен университет „Васил Левски". Магистърското обучение във Военна академия ще струва 500 лева годишно в направлението „Национална сигурност".

По традиция най-високи са таксите за обучение в университетите, където се преподава изкуство. Между 816 и 1400 лева е годишната такса в зависимост от избраното училище - Националната художествена академия, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Националната музикална академия или НАТФИЗ.

Таксите за кандидат-студентските изпити почти във всички учебни заведения ще са между 20 и 30 лева, като има и такива, които ще вземат по 50 лева за първия изпит. За втория или следващите изпити таксата ще е по-ниска.

 

Дата: 09.05.2012

Източник: Труд онлайн

Прочетено: 3309