08.06.2012

По създаването на нов минно-металургичен клъстер в България работят КЦМ 2000 Груп АД и Минстрой Холдинг АД. 

Това съобщи днес по време на двудневния международен икономически форум "Марица" инж. доц. Никола Добрев, главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 Груп АД. 

Инициаторите на новия клъстер очакват със създаването му да се генерира растеж в региона, както и да бъдат разкрити нови работни места. Окончателната структура на новата формация ще бъде ясна през есента. 

Никола Добрев посочи, че в годините на прехода развитието на суровинния сектор в региона, свързан с металообработването, е бил пренебрегван, а Южният централен район разполага с ценни ресурси. 

По-думите му по-голямата част от находищата на медни, цинкови и оловни руди се намират в този регион на България. Там са концентрирани и около две трети от находищата на минерални и редки метали. 

Участниците във форума коментираха, че на фона на относително бедната на суровини България Родопите са истинско Елдорадо, което крие елементите от цялата Менделеева таблица. 

В Южния централен регион работят 17 големи металургични предприятия, в които са заети около 3 500 души, а годишната им продукция е на стойност 2,5 млрд. лева. Отделно в региона оперират и много малки фирми, свързани с металургичния бранш. 

Потребностите на света от олово и цинк непрекъснато нарастват. Цинкът е едно от най-добрите средства за защита от корозия, което пък намалява емисиите на въглероден двуокис, посочват специалистите. 

За все по-популярните хибридни и електромобили са необходими нови батерии, но актуални ще си останат и оловно-киселите акумулатори. 

В същото време Китай държи световния монопол в производството на редки метали с 92% пазарен дял. Ясно е, че няма фирма, която сама да се справи с такъв конкурент, коментира инж. Добрев. 

Досегашната практика според него е доказала, че капиталовото обединение не води до добри конкурентни резултати - някои фирми са изчезнали. 

За създаването на клъстери в България се заговори преди повече от десет години. "Досега обаче клъстерът се създаваше отгоре надолу и се очакваше отнякъде да дойдат пари. А той трябва да е породен и да се създава от фирмите", коментира инж. Добрев. 

На въпрос на Investor.bg дали има опасност след време клъстерите да се превърнат в картели и да започнат да се заиграват с цените д-р Венцислав Трайков, заместник-председател на Асоциацията на бизнес клъстерите, отговори, че целта на тези обединения е технологичното устойчиво развитие, а не цените на продукцията. 

"Приликата между клъстер и картел е само в еднаквата им първа буква. В клъстерите се допуска участие на конкурентни предприятия", коментира той.

Дата: 08.06.2012

Източник: Investor.bg

Прочетено: 3813