18.06.2012

Сивата икономика в България през 2011 г. намалява, като бизнесът и работниците все повече спазват правилата за легална дейност, отчита Национален център "Икономиката на светло". Индексът "Икономиката на светло", който центърът прави, се увеличава от 63,97 пункта за 2010 г. на 67,40 пункта за 2011 г., каза днес Милена Ангелова, ръководител на проекта и главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал, цитирана от БТА.

Грубо казано, индексът показва процента на легално произвеждания у нас Брутен вътрешен продукт, посочиха експертите от центъра. Те отчитат че се подобряват почти всички компоненти на индекса. Влошаване има само при събирането на ДДС и при търговията с други страни от ЕС. Тези показатели обаче не са окончателни, защото данните за тях излизат от НСИ през есента, каза Стефан Петранов, член на екипа.

Съществено подобрение през 2011 година има при събирането на акциза от цигари и алкохол. Влияние за изсветляване на икономиката оказва и свързването на касовите апарати на търговците с НАП, както и проверките на Агенцията по заетостта за фиктивни трудови договори. Сивата икономика в България и в Румъния е на най-високо ниво в ЕС - над 30%, отчетоха от Национален център "Икономиката на светло".

Средната за ЕС стойност по данни на Европейската комисия е между 15 и 17%, като в Германия, Дания и Австрия тя е в порядъка на 10 - 12%, а в Гърция и Италия - в рамките на 30% от БВП.

Дата: 18.06.2012

Източник: Дарик

Прочетено: 3198