19.07.2012

Автобус с 40 израелски туристи бе взривен на летище "Сарафово" в Бургас. При инцидента по първоначални данни са загинали шестима души и над 30 са ранени, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. На място при взрива са загинали петима, един е починал по-късно в болница.

Части от човешки тела са пръснати в района на взривения автобус. В резултат на взрива са се запалили още два автобуса с туристи. 32-ма души са настанени в болница, от които трима са в реанимация. Туристите са пристигнали в България от Тел Авив с чартърен полет №392 на авиокомпания „Еър Виа" в 16.43 ч. българско време. На борда на самолета по предварителни данни са пътували 154 пътници, от които 146 възрастни и 8 деца. Българските власти работят по версия за извършен терористичен атентат. Летището на Бургас е временно затворено, всички полети са пренасочени към Летище-Варна.

По последна информация 24-има пострадали са приети в Многопрофилната болница в Бургас. Един от тях е починал следствие на тежки изгаряния, съобщи за Дарик Юлия Андреева от пресцентъра на болничното заведение, с което жертвите на атентата се увеличават с още една. Трима души остават в изключително тежко състояние. Две бременни жени също са сред пострадалите, техните наранявания са леки, уточни Андреева. Леко пострадало е и едно дете. Всички, приети в болницата, остават в лечебното заведение, добави още тя.

Юлия Андерева съобщи пред Дарик и за една българка сред ранените от взрива на бургаското летище. Тя е представител на туроператорската фирма, организирала почивката на израелските туристи. Жената е настанена в ушно отделение, с нарушен слух следствие на силния взрив в автобуса. Двата автобуса са на българската фирма „Ортана", те са били пълни с израелски граждани, които е трябвало да почиват в Слънчев бряг в хотел „Хризантема".

Вътрешният министър Цветан Цветанов и президентът на България Росен Плевнелиев пристигнаха в Бургас. „На всеки час ще ви подаваме информация. Всички полети от Летище Бургас се пренасочват към Летище Варна. Мога да ви уверя, че сме положили максимални усилия да повишим мерките за сигурност във всички зони, където трябва да бъдат взети съответните мерки. Министър Младенов е информирал израелското правителство за инцидента, каза Цветан Цветанов. Нямаме информация за загинали българи при взрива. В момента се опитваме да установим самоличността на загиналите и на тези, които са ранени и оцелели, добави още Цветанов.

Работим по няколко версии, след разговорите ми със следователя и с окръжния прокурор - не изключваме версията за терористичен акт. Полетът е кацнал на време, обработен е. Има охранителни камери в района на инцидента. Всички мерки, които са необходими се предприемат. Докато не приключи разследването, летището в Бургас няма да бъде отворено, добави още вътрешният министър. Президентът Росен Плевнелиев заяви, че всички мерки за взети. „Министърът на външните работи си върши добре работата. Аз поддържам контакт с президента на Израел. Много е важно оттук нататък да дадем думата на експертите. Прекалено рано е. Нека да не създаваме излишно напрежение.

Имаме кризисен щаб, имам перфектната координация с колегите в Израел. Всички работят", каза още Плевнелиев. Кметът на Бургас Димитър Николов определи експлозията като „тежък бомбен атентат. „Но нека оставим специалистите да направят подробните огледи", каза още Николов. Той коментира, че вероятно взривът е пренесен с багажа в отделението на автобуса. Има сериозна нужда от кръв за ранените, уточни той. Има създаден щаб, който работи. Осигурено е било резервно трасе от Летище Бургас към местната болница, реагирано е с наличните автомобили на Бърза помощ и всички, които имат нужда от помощ, са били превозени, каза още кметът на Бургас. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов са изпратени два самолета, снабдени с техника на ДОТИ и с медицинско оборудване. За оказване на бърза и качествена помощ на ранените с министър Десислава Атанасова в Бургас пристигна и началникът на ВМА проф. Стоян Тонев и хирургически екипи от болницата. Израел обвини Иран за атентата в Бургас Има признаци, че Иран стои зад бомбения атентат в Бургас заяви израелският премиер.

Бенямин Нетаняху заклейми „иранското терористично нападение" след атентата, при който загинаха най-малко шестима израелски граждани на летището в Бургас. „Всички знаци водят към Иран", заяви в свое комюнике Нетаняху във връзка с взрива. Опозиционният лидер Шели Йехимович реагира на "убийствената терористична атака" в България като обяви, че "няма съмнение, че нестабилността в региона е предизвикана от Иран и е насочена срещу евреите в района и по целия свят". Белият дом изказа съболезнования на израелския народ по повод терористичната атака в България. Ехуд Барак обеща, че израелските сили за сигурност ще направят всичко възможно, за да стигнат до отговорните за атентата. Очаква се Израел да изпрати екип, който да направи собствено разследване на инцидента.

Очевидци на инцидента Ето какво разказа пред Дарик Михаил Михалев, свидетел на случилото се на летището в морския град. Той е бил вътре в сградата на летището в момента на взрива в автобуса, пламъците от който по негов спомен са обхванали още два автобуса и една лека кола: „Усети се силен трус, цялото летище се разтресе, викове, бягат хора. Тръгнах да излизам, обаче затворено всичко". Михалев обясни, че вътре в сградата не е имало ранени. Очевидец на инцидента Даниел, който е бил на 20 метра от взривилия си автобус, разказа пред Дарик, че случилото се на летището в Бургас му напомня на атентата от 11 септември в САЩ. „Излизах от автомобила и погледнах, защото имаше писъци. Буквално гледах как изкачат хората от автобуса, пищяха и някои излизаха без крака, други без ръце. Ужасна гледка.

Тъй като прозореца на колата ми беше свален, от взривната вълна все едно някой ме натисна в гърдите. Аз бях в автомобила, защото още не бяха кацнали хората, които чаках. Ранените, които видях, бяха от автобуса. Ако е имало хора покрай автобуса, ударната вълна явно ги е помела по настрани. Имаше доста изпочупени таксита. На съседния автобус всички стъкла бяха паднали от самата взривна вълна. Може и от съседния автобус да има ранени", разказа още Даниел. „Моят автомобил в момента все още е на 20 метра след взривения автобус. Не ме пускат да отида до него. Не ме пускат дори документите да си ги взема. Явно клиентите, които чакам, ще кацнат във Варна и ще трябва да ги извозя оттам, но няма как да стане, тъй като не мога да си взема документите", разказа още очевидецът.

Като видях как изкачат хората от автобуса, ми напомни на атентата на 11 септември. Хората чупеха стъкла да излязат, което ми припомни как скачаха и на 11 септември, каза още Даниел. Коментари след взрива Председателят на "Шалом" в Бургас Сабетай Версанов изрази мнение, че става дума за терористичен акт. „За съжаление тази война почука и на нашата врата. Това са туристи от Израел, които пристигат всеки ден с пет-шест полета, играят хазарт в Слънчев бряг за по пет дни и се връщат", каза той.

По думите му това са млади хора, не много богати. „Това е от няколко години и за първи път сме свидетели на нещо такова", каза той. Версанов разказа и за впечатленията на шофьори на линейки, които са му споделили, че картината на аерогарата е била много тежка. Телевизиите в Израел съобщават за седем загинали, обобщи реакциите на медиите в Израел пред Дарик Леон Бакалов, израелски гражданин с български произход. Жена, очевидец на експлозията, разказала, че нямало добра организация и пострадалите чакали твърде дълго пристигането на лекарски екипи, посочи той. По думите му израелските медии информират още, че няколко самолета се подготвят за излитане и ще кацнат след часове в България, за да помогнат на лекарите тук.

Все още няма официални коментари от президента и премиера на Израел. Телевизиите в Израел съобщават за седем загинали, обобщи реакциите на медиите в Израел пред Дарик Леон Бакалов, израелски гражданин с български произход. Жена, очевидец на експлозията, разказала, че нямало добра организация и пострадалите чакали твърде дълго пристигането на лекарски екипи, посочи той. По думите му израелските медии информират още, че няколко самолета се подготвят за излитане и ще кацнат след часове в България, за да помогнат на лекарите тук.

Все още няма официални коментари от президента и премиера на Израел. Български информационни сайтове съобщават, че три автобуса е трябвало да извозят туристите от Тел Авив и в два от тях са били поставени експлозиви. Взривните устройства са били пренесени с багажа и са се намирали в багажното отделение отдолу на автобусите. Според besove.bg в първия взривен автобус са загинали всички около 30 пътуващи.

През януари се появи информация, че израелските служби са предупредили български си колеги за готвен атентат в зимен курорт. Тогава шефът на отдела по сигурността в транспортното министерство на Израел Дани Шенар се е свързал с колеги в София и Атина и ги е помолил да повишат условията за сигурност около автобусите, които развеждат групи с израелски туристи между летищата и хотелите или почивните станции."Ние осъзнаваме, че автобусите са слаба точка по отношение на сигурността. Това е, защото има много добри условия за сигурност в самите летища, но извън тях вече не е така. Затова ги помолихме.

Доколкото разбирам, местните служби сътрудничат с нас. Ние обаче не сме отправили нашето предупреждение към тях защото имаме каквато и да било специфична информация, нито имаме източници, които да са ни посочили, че нещо ще се случи при вас", каза тогава Шенар за Дарик.

Дата: 19.07.2012

Източник: Eкип на Дарик

Прочетено: 3284