25.07.2012

Със свои решения правителството признава Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда "Подкрепа" за представителни организации на работниците и служителите на национално равнище за срок от 4 години.

На заседанието си кабинетът призна представителност на национално равнище за срок от 4 години и на четири организации на работодателите - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Комисията за установяване на наличието на критериите за представителност е съобразила решенията си с решение на Конституционния съд, относно текстове от последната редакция на Кодекса на труда.

С друго свое решение МС не признава представителността на национално равнище на организацията на работодателите - Съюз за стопанска инициатива. Организацията не отговаря на изискването по чл.35, ал.1, т. 2 от Кодекса на труда да има организации на работодателите в повече от една четвърт от дейностите, определени с код до втори знак от Класификацията на икономическите дейности, утвърдена от НСИ, с не по-малко от 5 на сто от осигурените по трудов договор лица във всяка икономическа дейност или 10 членове във всяка икономическа дейност.  

Дата: 25.07.2012

Прочетено: 4276