02.08.2012

Вместо да уреди кога търговците на няколко вида енергоносители и ток да свържат системите си с митниците, ремонтираният Закон за акцизите и данъчните складове ги постави в патова ситуация.

Потърпевши от неразборията може да се окажат производителите на ток - ТЕЦ, ВЕЦ, соларни паркове и т. н., както и електроразпределителните дружества. Освен тях е засегнат и бизнесът с въглища и кокс. Сигнали за проблема вече били изпратени до Агенция "Митници", вероятно ще стигнат и до Министерството на финансите, твърдят от бранша.

В обнародваните на 17 юли поправки, приети от парламента, се въвежда изискване към горепосочените субекти и търговците с природен газ да се регистрират по Закона за акцизите и данъчните складове и да имат автоматизирани системи за отчет на движението на суровините им. Както и за своя сметка да осигурят интернет достъп до тях на митническите органи.

В законопроекта, внесен от Министерския съвет, е поставен срок за всички гореизброени дружества да въведат отчетните системи и достъпа до тях в срок до 31 декември 2012 г. Между първо и второ четене на закона депутати от ГЕРБ внасят промяна, от която излиза, че срокът важи само за търговците и опериращите с природен газ. А гратисен период за въвеждане на новите изисквания за производителите и търговците на електроенергия и въглища няма. По тази логика за тях законът влиза в сила в деня на обнародването му в" Държавен вестник" - 17 юли 2012 г. Тоест де юре те вече са в нарушение на новите разпоредби. Санкцията по закона е в размер от 500 до 3000 лв.

Един от вносителите на объркващия текст - зам.-шефът на бюджетната комисия Димитър Главчев (ГЕРБ), обясни, че регламент за отчет и срок за въвеждането му за производителите и доставчици на природен газ се налага, защото той се облага с акциз от 1 юли т. г. - преди това синьото гориво не беше акцизна стока. Но не се сети дали е отпаднал срокът 31 декември за интернет връзка с митниците за електроразпределителните дружества например. По-късно уточни, че срокът за всички засегнати фирми ще е един и същ - 31 декември 2012 г. Същото потвърдиха и от Агенция "Митници" - тоест дори да се окажат нарушители де юре, няма да се налагат глоби.

Другият вносител на текста, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, не вдигаше мобилния си телефон.

 

Дата: 02.08.2012

Източник: в. Труд

Прочетено: 2804