06.08.2012

Спирането на държавната субсидия за железниците е логична мярка, каза за “Хоризонт“ заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев и добави:
 
"Има реален риск да се откъснем от европейското икономическо пространство без железница, т.е. затварянето на железницата няма да може да компенсираме и с най-добрите магистрали. Проблемът е, че БДЖ продължава да не обслужва заема си към Световната банка от 150 млн., по който гарант е държавата, така че спирането на държавната субсидия, според нас, е една логична мярка с цел ограничаване на изтичането на публични средства без ясни гаранции за оздравяване на компанията и предприемане на по-решителни действия за преструктуриране и оптимизиране на разходите."
 
При невъзможност за оздравяване на дружеството, да се върви към обявяване на несъстоятелност без излишно наливане на допълнителни публични средства, разсрочване или опрощаване на дългове, посочи още Камен Колев: "Това е свързано с шоково освобождаване на хиляди работници. Това ще е най-големият проблем. Това е и възможно решение, тъй като при една несъстоятелност, за сметка обаче, пак казвам, на хиляди безработни, които ще бъдат освободени, ще може тези активи да потърсят вече един нов собственик, който да инвестира и да осигури съответните услуги и качество на тези услуги. Несъстоятелността е крайна мярка."
 
Камен Колев формулира и възможните радикални решения в тази трудна ситуация: По-радикални мерки трябва да се приложат - с премахване на някои социални ангажименти, които има и към персонала, и към клиентите на БДЖ, контрол и спиране на кражбите, разхищенията на средства, неефективните линии трябва да се спрат, съкращаване допълнително броя на служителите в железниците.
 
Всички тези мерки, които да ограничат разходите.  Ситуацията в железниците все повече се усложнява, след като миналия месец беше спряна държавната субсидия. Вчера изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев заяви, че се обмислят съкращения на работници и спиране на близо 200 влака.
 
Така на практика БДЖ е пред фалит. Мениджърът намекна и че може да си подаде оставката, тъй като не получава политическа подкрепа. От своя страна министърът на финансите Симеон Дянков заяви пред Агенция “Фокус“, че ръководството на БДЖ има срок до понеделник, за да представи допълнителни реформи, за да може дружеството да си върне субсидията. В същото време Българската стопанска камара предупреди, че тенденцията да се води БДЖ към фалит или ограничаване е икономически порочна.
 
Липсата на сериозен ангажимент, включително и политически, към развитието на железниците ще ограничи развитието на отделни икономически региони. В становището на бизнеса се посочва още, че шоково освобождаване на служители ще предизвика ново сътресение на трудовия пазар.

Дата: 06.08.2012

Източник: БНР

Прочетено: 4179