06.08.2012

За голямо съжаление все повече министри се изявяват от позицията на търговски дружества, уговарят търговски сделки, договарят цени, преговарят по сделки. За първи път самата държава стимулира картелизация. Това каза в неделя пред БНР председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев в коментар по повод договорката на министър Мирослав Найденов с търговски вериги, които да замразят цените на някои хранителни продукти.

Допълнително администрираме нови комисии, национални съвети за контрол на цените, от друга страна МВР извършва конкурентна дейност на частните охранителни дружества – държавата се превръща в едно голямо търговско дружество, заяви Божидар Данев.

Държавата – тя е най-мощната и може да прави такива неща, но кой ще компенсира например в новия Закон за насърчаване на инвестициите, кой ще плати разликата в осигурителните вноски, кой ще компенсира и няма ли по този начин да стимулираме само трудоемките дейности, посочи Данев.

Според него ефектът от намесата на държавата в икономиката, вместо да създава условия за инвестиции, ще е категорично негативен.

Основният ефект е, че след 3 месеца голяма част от малкия и среден бизнес ще бъде убит, защото той няма капацитета да поеме "Мирослав-найденовата кошница", заяви Божидар Данев.

Възможни са три варианта – да се увеличат цените на другите продукти, както говорят всички разумни икономисти. Втори вариант – постепенно да се пристиска производителя за поддържане на по-ниски цени на тези стоки или 3 месеца да се движат цените така, че да се компенсира натрупаната загуба, очерта вариантите Данев.

Ние мачкаме конкуренцията в страната и то последователно, благодарение на подобни търговски споразумения, което не е работа на министрите, смята председателят на БСК.

Работата на министрите е да създават условия за бизнеса. Данев зададе въпроса: Защо министър Мирослав Найденов не създава условия за развитие на зеленчукопроизводството, овощарството, лозарството, а полага интелектуални усилия за подобни картелни споразумения.

България става рай за картелите, стимулирани от държавата, заяви Данев.

Според него, потребителят ще бъде потърпевш, както и българският производител. Той очаква по-голяма картелизация и монополизация на пазарите.

Дата: 06.08.2012

Източник: БСК/БНР

Прочетено: 3791