10.09.2012

Последните 20 години в България няма нито една сериозна инвестиция, която да е насочена към ново производство. Това заяви в ефира на Радио „ Фокус” изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Продължава тенденцията да се закриват производства и това е големият проблем за българската икономика, изтъкна Божидар Данев. По повод мерките за насърчаване на инвестициите в България, които правителството смята да предприеме, Данев коментира, че всяка промяна на инвестиционната политика би била полезна. По думите му неустойчивата законова уредба и непрекъснатото променяне на законовите условия също оказват влияние за липсата на инвестиции.

„Естествено сега ние трябва да полагаме усилия, едно от тези усилия е законът, който се предлага. Той има много полезни стъпки, но има някои неща, които нас като бизнес ни смущават. Единственото сериозно предимство, което се дава на бъдещите инвеститори, е възможността да не плащат социални осигуровки за новооткритите работни места. Това на практика означава, че ние ще привлечем инвестиции в сфери, в които има голяма трудоемкост. Това определя една трудоемка икономика, трудоемка индустрия, трудоемка сфера на услугите и неслучайно в България в момента се инвестира преди всичко в МОЛ-ове и в Call центрове, където няма сериозни инвестиции, но има много работни места.”


Сривът на инвестициите вече дава много сериозни негативни резултати върху цялата икономика и е свързан със закриване на работни места, допълни изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Дата: 10.09.2012

Източник: Агенция "Фокус"/БСК

Прочетено: 3905