29.09.2012

Полиетиленовите торбички за продължителна употреба няма да се облагат с продуктова такса от 1 октомври т.г. На среща на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и министъра на околната среда и водите Нона Караджова с представители на фирми-производители на торбички и на Асоциация „Полимери” беше постигнато общо разбиране за размера и плътността на облагаемите торбички.

Двете страни намериха определение за торбите с продължителна употреба и нелетящи – според постигнатото споразумение това са торбите с размер над 39/49 сантиметра и с дебелина над 25 микрона. Те няма да попадат в обхвата на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци, и съответно няма да бъдат облагани с продуктова такса.


„Търсехме да стимулираме употребата на торби, които да се използват продължително. Това е добър компромис. Тези пликове се отделят на лентите за сепариране на отпадъци и подлежат на последващо рециклиране. След като започне прилагането на наредбата, ще обсъдим проблеми, ако се срещнат, и ще намерим съответните решения” – коментира министър Нона Караджова.

Тя информира, че фирмите-производители ще имат достъп до средствата, събрани от продуктовата такса. Те постъпват в Предприятието за управление на средствата за опазване на околната среда /ПУДООС/, откъдето могат да се върнат към фирмите във вид на безлихвени кредити за проекти за пренастройване на производствените им мощности.

На срещата беше решено, в Министерството на околната среда и водите да има горещ телефон, на който да се подават сигнали от производителите както за нерегламентиран внос, така и за нерегламентирано производство в България. Към всички регионални инспекции по околната среда и водите ще има експерт, натоварен специално с контрола върху спазването на наредбата, която предвижда всяка година поетапно таксите за полиетиленови торбички да се увеличават с цел намаляване на масовата им употреба.

От 1 октомври 2012 г. таксата ще бъде 35 стотинки за брой, през 2013 г. ще стане 45 стотинки, а през 2014 г. - 55 стотинки.  За крайните разпространители – магазините и търговските вериги, които си позволят да закупят и предложат на клиентите торба, за която не е платена продуктова такса, наредбата предвижда глоба от 3 до 10 хиляди лева.

„След известно време ще се съберем, за да обсъдим дали компромисът, който постигнахме, е работещ” – каза в заключение министър Симеон Дянков.
 

Дата: 29.09.2012

Източник: МОСВ

Прочетено: 4372