Дата: 15.10.2012

Източник: БНР

Прочетено: 2842

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев е на мнение, че разговорите за различни данъчни промени са известни политически трикове и обществото се подготвя предварително. Той припомни, че преди месец  депутат от ГЕРБ е предложил облагането на лихвите по влоговете, но тогава всички приеха това на шега.

Явно е от всички тези стъпки, които са много сериозни, че съществува опасност от ликвидна криза в условията на валутен борд. Тъй като нацията няма икономическа памет ще спомена и друго. Екипът на Министерството на финансите е доста слаб в прогнозите. Той не може да прогнозира икономическото развитие в Европа, не може да прогнозира икономическото развитие в България. Миналата година бюджетът беше заложен върху 2,3 ръст на БВП. Колко постигаме ние тази година?! Аз нямам доверие в тези хора, които прогнозират. Кое ми гарантира, че тези същите хора сега прогнозират точно?! Сега смятаме, че ръст от 1,9 също е труден за реализираме, казаДанев.

Според председателя на БСК, когато се прави данъчна промяна, трябва да са ясни целите и по какъв начин ще се проведе тази данъчна промяна.

Това, което обявиха е, че първо се въвежда справедливост и че трябват средства за пенсиите. И двете неща са под въпрос. Тази неяснота създава непрогнизируемост на българската икономика. Затова инвестициите се сринаха.

Данев прогнозира, че няма да се съберат тези 120 милиона лева, които се очакват от въвеждането на данъка върху лихвите на влоговете. Ще бъдат наказани коректните платци, а огромният ресурс за страната  е сивият сектор, уточни събеседникът в "12+3".

Чуйте мнението в звуковия файл