19.10.2012

Българите все по-често плащат данъци и такси чрез устройствата,
за да пестят от банкови такси

 

По данни на „Борика - Банксервиз“ АД, до края на месец септември 2012 г. в офисите на държавната администрация в цялата страна има инсталирани общо 268 POS-терминала при едва 30 през миналата година. Граждани и фирми са превели само за септември месец тази година общо 4 млн.лв. чрез устройствата, като средната преводна сума е била 120 лв.

Плащането чрез POS-терминал пести на данъкоплатците таксите за превод чрез банките. Нещо повече, таксите за POS-терминалното обслужване, съгласно приетите нормативни промени, се поемат от съответните административни структури (получателите на плащанията). Известно е, че преди промените съществуваше парадоксалната практиката такса за банков превод да надхвърля дължимата административна такса.

Припомняме, че предложението за създаване на възможност за плащане на данъци и административни такси чрез POS-терминали бе на Българската стопанска камара. Реализацията на това предложение стана възможна с промени в данъчното законодателство, с които се ангажираха лично председателят на Комисията по бюджет към НС Менда Стоянова и зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Дата: 19.10.2012

Източник: БСК

Прочетено: 4835