23.10.2012

Европейската комисия отложи за ноември директивата за равенството между половете, която в първоначалните си варианти предвиждаше задължителни квоти за жените на ръководни постове в европейските компании. Това стана ясно от еврокомисаря по правосъдието основните права и гражданството Вивиан Рединг в профила ѝ в Twitter.

Рединг трябваше да проведе пресконференция по темата, но в последния момент я отмени.

Директивата за равенството между половете е отложена", написа еврокомисарят в социалната мрежа. "Няма да се предам. (Председателята на Еврокомисията) Барозу ще постави това в дневния ред на комисията отново преди края на ноември", подчерта тя.

В друг туит Рединг заяви, че има силната подкрепа на Барозу и на още шестима еврокомисари – все мъже: "Барозу, Таяни, Рен, Ламуня, Барние, Андор и Пиебалгс силно ме подкрепят за амбициозната директива".

Минути по-късно говорителят на Еврокомисията Оливие Бейли съобщи също в Twitter, че еврокомисарите са се съгласили, че трябва да се обърне внимание на равенството между половете, но е необходимо повече време да се постигне "амбициозен консенсус". "Ще се върнем на това на 14 ноември", написа той.

Рединг беше тази, която задвижи процедурата за промени в законодателството на Европейския съюз, тъй като в момента мъже заемат 85% от всички постове в изпълнителните бордове. Тя от месеци защитава нуждата за въвеждането на задължителни квоти за жени на ръководни позиции, за да се промени тази тенденция.

Според първоначалните чернови на предложението ѝ европейските компании трябваше да са задължени да имат 40% жени в управителните си съвети до 2020 г. Ако не успееха да постигнат целта, те щяха да са заплашени от строги санкции.

Инициативата, подета от Рединг, събра поддръжници, но и много противници още в самото начало. Преди няколко седмици девет държави членки, сред които и България, се обявиха срещу предложението и настояха "популяризирането на жените" за ръководни постове да става на национално ниво.

Днес "Ройтерс" писа, че Вивиан Рединг е срещнала опозиция дори сред колежките си – пет от деветте жени в еврокомисията, като Нели Крус, са обявили, че са против задължителните квоти. Липсата на единодушие сред еврокомисарите, както и съпротивата на бизнеса и някои държави членки са отложили приемането на директивата днес. Според наблюдатели дори тя да мине следващия месец, вероятно ще бъде значително смекчена.v

Дата: 23.10.2012

Източник: в. Дневник

Прочетено: 2205