07.11.2012

Можем да развием стабилно партньорство и дейност в сферата на търговията, туризма, деловите прояви и съвместно изграждане на изложбени павилиони в други държави

Международен панаир Пловдив става логистичен център на китайския бизнес в България. Една от най-големите китайски компании - Space Idea International Exhibition Group от Шанхай, ще наеме две палати в панаирния комплекс, за да улесни и разшири достъпа на стоки от азиатската държава у нас, съобщи Георги Гергов пред Нова българска телевизия. Предстои подписването на договор, допълни Гергов.


"За деловите кръгове в Китай няма големи и малки пазари. Те използват всяка възможност, затова проявяват интерес и към България", обясни Гергов. По негова покана делегация на Space Idea International Exhibition Group посети Международен панаир Пловдив на 13 септември 2012 г., когато започнаха активни преговори за съвместен бизнес между двете компании.

"Можем да развием стабилно партньорство и дейност в сферата на търговията, туризма, деловите прояви и съвместно изграждане на изложбени павилиони в други държави", заяви тогава Лю Югуи, генерален директор на Space Idea International Exhibition Group.
Преговорите с фирмата от Шанхай са част от програмата на панаира за улесняване на деловите контакти на България и Балканския полуостров с Китай, една от силните икономики по време на кризата, и за отваряне на път за китайски инвестиции в региона.

Перспективите за партньорство на българския бизнес с фирми от друга държава, незасегната от кризата – Турция, бяха обсъдени по време на посещението на турския министър на културата и туризма Ертугрул Гюнай в Международен панаир Пловдив. От тук започва неговата официална визита у нас на 6 ноември.

С министър Гюнай са били и хора, които се занимават с туризъм и с панаирна индустрия, а това според Гергов означава, че контактите ще се активизират.

Надявам се да имаме наши изложения в това хубаво място, каза Ертугрул Гюнай по време на посещението си в Международен панаир Пловдив. Според него партньорството може да се развива в сферите на бизнеса и на културния туризъм.

"Турция е за пример с нейния модел, осигуряващ ръст на икономиката по време, когато Европа буксува. Ние трябва да се стремим към този пазар, а не да го изоставяме, както се случи с пазарите ни в Русия", смята Георги Гергов.

Дата: 07.11.2012

Източник: Econ.bg

Прочетено: 2993