15.11.2012

Изпълнителният директор на "Овъргаз Инк" Сашо Дончев обяви, че с днешното подписване на газовия договор не са отпаднали посредниците, както погрешно се говори от години, а единственият посредник – "Булгаргаз" е узаконен за достачвик на природен газ. "Това е единственото, което се случи днес", отговори Дончев в отговор на въпрос как се чувства като представител на отпаднал от газовите договори посредник. Дончев участва в предаването на БиТиВи "Лице в лице".

Шефът на газовото дружество, в което 50% от акциите държат общо "Газпром" и "Газпром експорт", обясни, че по закон до 1 юни 2007 г. никой освен "Булгаргаз" не е имал право да внася и разпределя синьото гориво в България. След тази дата законът постановил либерализация на пазара, но все още това било само "де юре". Дончев се позова на разговори с премиера и министъра на икономиката, които обещали до края на годината това да бъде и "де факто".

Шефът на частната газова компания припомни, че преди две години е завел жалба по въпроса в Европейската комисия.

По думите му до днес държавната компания "Булгаргаз" е изпълнявала функцията на пощенска купитя за издаване и получаване на фактури и не е имала представител в пункта, където се "приема и предава" газ. Отсега нататък, според подписания договор, трябвало вече да гарантира доставките, да контролира качеството им и т. н. "А ние сме принудени да продадем газа на "Булгаргаз", за да го купим пак и да го докараме до къщите", обясни ситуацията Дончев.

Според него тази позиция на държавата представлява непозволена от Европейската комисия държавна помощ. "Недопустимо е правителството да се застъпва, за която е да е търговска структура", обяви той.

Дончев също не пожела да съобщи на каква точно цена България ще получава газ от 2013 г., но в отговор на въпрос посочи, че е по-висока от 409 долара за 1000 куб. м.

Според него с подписването на договора и предвидената в него 20% отстъпка от цената ще се спре ненужната риторика, че газът е скъп. Той за пореден път посочи, че това е най-евтината енергийна алтернатива за България.

Дата: 15.11.2012

Източник: Дневник

Прочетено: 4264