20.11.2012

Министерството на земеделието отлага срока, в който трябваше да влязат в сила новите правила за работа на мандрите, приети след множество критики от страна на бизнеса. Според тях мандрите ще могат да произвеждат освен продукти от мляко и такива от растителни мазнини само след предварително уведомяване на агенцията по храните, което ще може да се прави на всеки шест месеца. Това става ясно от проект на земеделското министерство, публикуван за обществено обсъждане.

Вече е приета наредба, според която "разделението" на двете дейности трябваше да стане през октомври. С новите промени обаче срокът се отлага до края на годината, като причината са забележки от Европейската комисия и други държави от ЕС.

Какви са правилата

През пролетта земеделското министерство взриви бизнеса с идеята си да забрани на територията на едно и също предприятие да се произвеждат едновременно продукти с мляко и такива с негови заместители, най-често растителни мазнини. Това означава, че мандрите могат да се регистрират само като производител на продукти от мляко или от заместители. От ведомството първоначално съобщиха, че мярката е с цел защита на потребителите, тъй като е имало случаи, при които върху продукт, произведен от палмово масло, е записано, че съдържа мляко.

След реакция от бизнеса, който на няколко пъти заяви, че лъжливата информация на етикетите е предмет на други разпоредби и са предвидени глоби, от ведомството на Мирослав Найденов казаха още, че тази мярка цели да подпомогне млекопроизводителите. След серия от дискусии по темата се стигна до текст, който не въвежда пълна забрана за производството на двата вида продукти в едно предприятие, но предвижда редица ограничения. Така според него производителят, който реши да произведе партида с растителни мазнини, трябва да уведоми предварително агенцията по храните, която от своя страна да направи проверка. Такова уведомление пък ще може да се изпраща веднъж на шест месеца.

Новите правила бяха публикувани в Държавен вестник, важат от октомври и в момента се обжалват в съда от фирми от сектора.

Новата отсрочка

Според настоящия проект на земеделското министерство обаче срокът за въвеждането на ограниченията пред мандрите трябва да бъде удължен. Така до края на настоящата година фирмите ще могат да произвеждат свободно и двата вида продукция в предприятието си, а от 2013 г. - да искат веднъж на шест месеца проверка за работа с растителни мазнини. В предложението на земеделското министерство, в което се правят и корекции по различни определения за млечните продукти, е записано, че са получени забележки и възражения както от ЕК, така и от Германия, Австрия, Словакия, Франция и Испания.

Дата: 20.11.2012

Източник: в. Капитал Daily

Прочетено: 2828