23.11.2012

Собствениците на коли на ток няма да плащат на общината данък за автомобила. Това решиха депутатите от бюджетната комисия към парламента, като приеха на второ четене бюджета за 2013 г. Облекчението ще важи само за машините, които нямат двигател с вътрешно горене. Текстът беше внесен от депутата от ГЕРБ Костадин Язов.

"В България има около десет електромобила. Освобождаването от данък ще окаже пренебрежимо влияние върху фиска, така че не виждам причина да не бъде подкрепено подобно предложение", каза зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Така собствениците на електромобили ще спестяват по 100-200 лв. всяка година, колкото биха платили за местния данък.

Текстовете на бюджета бяха приети за рекордно кратък срок, като депутатите отхвърлиха всички предложения на опозицията, пише в. "Стандарт". 

В края на октомври Министерският съвет (МС) прие Национален план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, включително на електрическата мобилност, в България за периода 2012-2014 г. Това става ясно от информацията на пресцентъра на МС. Предвижда се програмата да се реализира до 2020 г, като тя е разделена общо на 4 етапа.

В плана е заложено въвеждане на преференциални такси при първоначална регистрация и регламентиране на категориите електрически превозни средства (ЕПС) и хибридни превозни средства (ХПС) и ускорено изграждане на зарядна инфраструктура за тях. Според информация на Дарик радио субсидия от 5000 лева се предвижда да получава всяко физическо или юридическо лице за първия закупен електромобил, а за покупка на хибридна кола - да получава 2500 лева.

Дата: 23.11.2012

Източник: econ.bg

Прочетено: 3257