08.02.2013

Държавният дял от 49,63% в "Международен панаир Пловдив" АД ще бъде продаден.

Зелена светлина за продажбата му вчера дадоха депутатите, които одобриха изваждането на един от символите на град Пловдив от забранителния списък за приватизация.

За изваждане на Пловдивския панаир от забранителния списък се заговори в края на миналата година. Тогава източници от Агенцията за приватизация коментираха пред "Стандарт", че държавният дял би могъл да бъде продаден чрез Българска фондова борса, тъй като става въпрос за миноритарен пакет от акции.

Готов съм да купя още 10-15% от акциите, нямам амбиции на всяка цена панаирът да е на 100% мой, коментира пред БЛИЦ мажоритарният собственик Георги Гергов. Той пое контрола над панаира чрез две последователни увеличавания на капитала през 2006 г. и 2007 г. Вдигането на капитала беше атакувано в съда от бившия министър на икономиката Трайчо Трайков, но миналата година Върховният касационен съд потвърди действителността на сделките. "Много се радвам, че панаирът става публично дружество.

Така един път завинаги ще приключи сагата с него и спекулациите, които вървяха постоянно", коментира Гергов. Трябва да влязат повече акционери и повече големи общини в панаира, а не само Пловдив", допълни той.

Гергов не коментира колко пари би дал за процентите от панаира, които е готов да купи. Акциите ще отидат на борсата и там ще започне наддаването.

Дата: 08.02.2013

Източник: в. Стандарт

Прочетено: 3561