21.02.2013

Краткосрочно подадената оставка е много опасна за икономиката, но в дългосрочен план случилото се за мен е положително.

България ще изпадне в състояние на безвремие в период от 6-9 месеца, като през това време няма да усвоява еврофондове, ще се превърне в неатрактивна за чуждестранните инвеститори, ще има смущения във финансовата и банковата система. Ще има висок политически риск и се опасявам, че съществува опасност валутният борд да бъде прекратен за седмица и след това върнат, като девалвира валутата.


Фондовата борса започна да се срива и ще продължи да го прави. Ще се срине и медийният картел - оттук нататък нещата стават непрогнозируеми. Вече забелязваме едно обръщане на позициите на големите медии, периодът на сервилничене е прекъснат от протестите на улицата и наистина не зная как голяма част от тези хора ще имат очи да излязат пред медиите и обществото.


Една от възможностите в този период е примерно валутният борд да бъде прекратен за една седмица и след това отново върнат да девалвира валутата, не зная как това би могло да се получи в правен смисъл.


През последните три години имаше слаба чуваемост на бизнеса от правителството, не бяха изпълнени антикризисните мерки, предложени от бизнеса, имаше бизнес организации, които също сервилничеха и бяха съгласни с национализацията на здравния фонд, евентуалната на Сребърния фонд, частичната национализация на пенсионните фондове. Освен това не бяха изпълнени множество обещания, направени в началото на управлението - например 5% намаление на осигурителните вноски, намаляване с 2% на ДДС, комасация на земята и т.н., да не говорим за погрешните прогнози, че 2010 ще излезем от кризата, 2012 ще има ръст 2.3% на БВП, че двигател на икономиката вече е износът.

Тези 4 години бяха огромен шанс за българската нация, защото на практика ние имахме един собственик на държавата, който притежаваше и Министерския съвет, и Народното събрание, и накрая и президентството. Ако беше заобиколен от петима умни хора с умения, съзнание и опит, тогава може би държавата, защото имаше невероятен кредит на доверие и много добри финансови параметри, щеше да се развие по друг начин. Този шанс беше пропилян и в замяна на това имаме растяща безработица, пълзяща престъпност, която залива страната, бягство на инвеститорите и недобро преструктуриране на икономиката ни - разви се един неясен банков капитал, инвестиционно насочен, и част от българските банки се занимават със спекулативни операции. Така вместо големия шанс "Борисов" получихме собственик на държавата, а българинът не обича собственици.

Протестът на улицата в момента ясно показва, че хората не искат нито една политическа партия - това е гласът на гражданското общество, въпросът е как да се прехвърли мостът с партиите. България трябва да се пази от анархизма и от крайнолевия комунизъм. Този вакуум трябва да се запълни с разум, на който страната е показала, че е способна.

Дата: 21.02.2013

Източник: БСК/Kapital Daily

Прочетено: 4047