18.03.2013

Туристическият бранш в Бургаска област е изключително притеснен, заради възможността в републиките Беларус и Молдова да заработят нови изнесени визови центрове.

За това сигнализира в писмо до изпълнителния председател на БСК Божидар Данев председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов.

Обсъждана в момента идея на МВнР е да бъдат създадени аутсорсинг центрове по подобие на тези в Руската федерация, където външни фирми да издават визи, вместо консулските служители. Аргумент за предложението е, че службите ни нямат достатъчно служители, които да обработват документите и да издават визи.

Според представителите на туристическия бранш, подобна нова стъпка ще срине бизнеса на родните туроператори на тези два пазара. Оскъпяването на визите с 25 евро ще пренасочи туристопотока към други дестинации, тъй като средната заплата в тези страни е около 130 евро.

"Според нас е немислимо да сравняваме Руската федерация с Беларус и Молдова. Руската федерация е огромна държава - при такава територия и икономическа ситуация в Русия туристите й могат да поемат оскъпяването на почивките. Беларус и Молдова са едни от бедните бивши съветски републики, това би сринало пазара, според туристическия бизнес. Нашите проучвания на тези два пазара за сезон 2013 г. показват засега един ръст от около 20%. Цялостното обслужване на тези два пазара се осъществява от фирми на малкия и среден бизнес. Реализирането на идеята на МВнР ще доведе до техния фалит", се казва още в писмото.

БРТК предлага консулствата в двете страни да бъдат подсилени с кадри и необходимата техника и да продължат издаването на визи за организираните туристически групи, а на изнесените центрове да бъдат поверени визите за индивидуалните туристи.

Дата: 18.03.2013

Източник: БСК/ БРТК

Прочетено: 3039