22.03.2013

Президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху Закона за туризма, защото той не решава проблемите на бранша и има противоконституционни текстове. За това настоя Националният борд на туризма (НБТ). От борда настояват за създаването на 10-годишен мастер план за развитието на сектора. Именно затова през април ще бъде организиран дебат с основните политически партии, които ще участват в предстоящите избори. Тогава ще бъде представена и идеята за създаване на Арбитражен съд към НБТ.

От борда са имали среща със служебния премиер Марин Райков, на който са представили проблемите в сектора.

Туризмът у нас - като доведено дете в семейството

Радев определи сектора като „доведено дете в едно семейство" и бе категоричен, че делът на туристическата индустрия между 12 и 13 % от БВП е „чудо", създадено от професионалистите в този отрасъл въпреки държавата. Според Радев в момента има плахи стъпки, с които се променя представата за България като дестинация с евтини алкохол, наркотици и секс услуги. За да има истински успех този важен икономически отрасъл обаче, трябва да бъде създаден и следва дългосрочен план. Радев припомни, че страната ни има изключително големи възможности за развитието на културния туризъм, както и на голф туризма. Радосвет Радев допълни, че до 1989 г. у нас се е развивал и медицинският туризъм, но в момента квалифицираните лекари се установяват да работят и живеят в други страни, където имат по-добри условия и откъдето преди са идвали хората за лечение у нас.

Новият закон за туризма - без ясно определение за „турист"

В приетия в последния момент Закон за туризма има редица пропуски, сред които включително е и определението за турист, обясни Румен Драганов от Института за изследване на туризма. Според приетите текстове от 41-вото НС турист е посетител, чийто престой е не по-малко от 24 часа у нас. В закона обаче не присъства краят на дефиницията, приет от всички страни - членки от ООН, че „срокът не може да е по дълъг от една непоследователна година".

Драганов обясни, че има сериозни проблеми с категоризацията на местата за настаняване, няма ясни дефиниции за „туристическа атракция".

„Ние искаме да префокусираме сектора", допълни Румен Драганов. Той разкритикува остро и новия бранд, в който „държавата представи джапанки с надписа „открий и сподели". „В туристическия бранш никой не споделя джапанките", категоричен е Драганов.

От борда настояха за яснота в собствеността на туристическите обекти. От бранша бяха категорични, че новият сезон няма да бъде провален заради оставката на Иво Маринов, ако тя бъде приета.

Дата: 22.03.2013

Източник: dariknews.bg

Прочетено: 3322