25.04.2013

Tоталната липса на инвестиции и стагнацията в последните няколко години във Варна е озадачаваща предвид последната класация на консултантската организация Funders and Founders. Оправданието, че кризата е виновна за изолацията на града, явно не е състоятелно.
Почти всички критерии, които извеждат морската столица на водещо място, не са зависими от управляващите, а са плод на обективни икономически закономерности. Затова възниква въпросът кой е виновен, че през тези години градът западна.


Морската столица на България Варна е сред най-изгодните градове в света, в които прохождащи предприемачи могат да стартират свой бизнес, преди да са намерили външно финансиране за него. Това посочва международната консултантска организация Funders and Founders, която подпомага стартъп компании и свързва начинаещи бизнесмени с инвеститори и клиенти, цитирана от econ.bg.


Организацията е подбрала общо 13 дестинации по света, изключително удачни за започване на собствен бизнес. От Funders and Founders изтъкват, че има голяма разлика между страните, подходящи за развиване на компания, и тези, в които е удачно да се предприемат първите стъпки по основаването на бизнеса, като се разчита само на собствено финансиране.
Критериите, по които е изготвен подборът, в който попада и Варна, са следните:
Ниска степен на "изгаряне" на средствата (т.нар. burn rate) – т.е. малки разходи за наем, храна (под 1000 долара на месец).


Бърз и евтин интернет.
Развита местна инфраструктура – транспорт, достъп до храна и потребителски услуги.
Добра визова политика – издаване на визи с поне 3-месечен срок на валидност.
Накратко, обобщават от организацията, мястото трябва да е евтино, лишено от излишни суета и шум, както и удобно.


От Funders and Founders предупреждават: "Трябва да се има предвид, че някои места може да са като цяло по-евтини от други, но това не значи, че са най-изгодни за стартиращите предприемачи.

Защото идеята е те да получат максимална стойност за своите пари, а не просто да преживяват евтино." Като се следва тази логика, най-добрата възвращаемост идва от съчетанието на 3 фактора:
Икономиката на съответната страна е все още развиваща сe.
Има конкурентна среда, която поощрява бизнеса да предлага възможно най-добрите услуги.
Налице е култура на обслужване на потребителите.
В изследването е посочено, че Варна е европейският град, който предоставя най-голяма възвращаемост за инвестираните средства. За да се изчислят разходите за престой в морския град, е използван индекс на цените, като за база (100 пункта) е взет показателят за Ню Йорк. При Варна стойността е 48.69.

Другите 12 дестинации, препоръчани от Funders and Founders за изгодно стартиране на собствен бизнес, са:
Казабланка (Мароко)
Бангалор (Индия)
Куала Лумпур (Малайзия)
Чианг Май (Тайланд)
Аман (Йордания)
Кайро (Египет)
Краков (Полша)
Скопие (Македония)
Порто (Португалия)
Монтерей (Мексико)
Манагуа (Никарагуа)
Куенка (Еквадор)

 

Дата: 25.04.2013

Източник: в. Народно дело

Прочетено: 1811