04.06.2013

СВЕТЛА КАРОЛЕВА
04.06.2013


Социалният министър Хасан Адемов обяви, че след края на сезонната заетост, в началото на октомври 2013 г., договорите на хората, наети през 2012-а, изтичат. Това значи, че се създава ситуация, при която е трябвало да се предвиди допълнителен финансов ресурс. Всяка година по бюджета на МТСП има гласувани едни 73 млн. лева по националния план за действие на заетостта. Целта на този план е и да реализира балансиращи функции, тоест в периодите, в които оперативната програма има по-голям низходящ поток, националният план да замести и да осигури заетост на хората, излизащи от оперативните програми, заяви Адемов. Той подчерта, че оперативната програма е надграждащата функционираща система, а националният план е основният инструмент, въздействащ върху пазара на труда. 67 млн. са договорени преди месец април. Предизборно са договорени по-голяма част от средствата, които са за цялата календарна година. Тези работни места генерират заетост до края на годината за около 38 000 души, което значи, че при всички положения имаме реализация на целите, които си поставя националният план. От друга страна има диспропорция на пазара на труда, недостатъчни възможности за балансиране през зимния период, обясни Адемов.

Бомба със закъснител е заложена на пазара на труда. Думите са на социалния министър Хасан Адемов. За това предупреждаваха експерти още през лятото на миналата година. Оказва се, че хората, които са били наети по програми за временна заетост, отиват на борсата, тъй като срокът на програмите за субсидирана заетост изтича. Така близо 40 000 човека ще разчитат на държавата и ще се регистрират като безработни в бюрата по труда до края на годината. Тук обаче кръгът се затваря. Пари за обезщетения няма, няма и нови програми за заетост, тъй като лимитът е изчерпан до април, което си е направо предизборен ход. В същото време младите, които са били ангажирани по стажантски програми, не са взимали заплати от шест месеца. Всички тези камъни попадат в градината на екссоциалния министър Тотю Младенов, който месец след месец отчиташе лек ръст на безработицата и никакви проблеми. Сега нивото є е 11,28 на сто, а според статистиката гони 14 %.Фактите са повече от стряскащи, тъй като тази тенденция явно

не е била тайна

за кабинета „Борисов”, който безславно сдаде властта през февруари. Така на светло изплува безсилието на бившия социален министър Тотю Младенов да вземе нещата в свои ръце и да предотврати този предизвестен провал. Защото само да отчиташ колко са заетите и колко са свободните работни места не означава, че правиш пазарна социална политика. Впрочем кабинетът „Борисов” затова и побърза да слезе от политическата сцена, предвиждайки какви ще са последиците от небалансираната му социална политика. Съвсем ясно е, че министрите му са действали на принципа ”След мен потоп!” Социалната политика, доколкото е била приоритет, не е взимала предвид фактите, а се е криела зад субсидираните програми. Защото близо половин милион българи

загубиха работните си места

през последните четири години. Това бяха предимно работещи фирми, които заради тежките условия за бизнес фалираха. В същото време оставаха незаети в бюрата по труда работни места, свързани с нискоквалифициран труд. Не се правеше нищо по въпроса безработните да се преквалифицират и да започнат нова работа. Социалният диалог със синдикати и работодатели бе замразен, връзката с гражданските организации бе прекъсната, допуснато бе сметките за ток и парно да достигнат космически размери и всичко това изведе хората на улицата.

Социалният министър Хасан Адемов ще трябва да намали и свие безработицата. Това ще е трудно, тъй като в летния сезон все пак работа в заведенията край морето има, но тази сезонна заетост не може да осигури трайни работни места до края на годината. Това трябва да направи бизнесът, започвайки нови производства и

привличайки инвеститори

Правителството обеща на майките по 310 лв. от есента, което също е свързано с повече средства, а дупката в бюджета гони милиард и нещо.

Не по-лесна е и задачата, свързана с хода на пенсионната реформа, където повече експерименти не бива да се правят. Там нещата са на кантар, а дефицитът в бюджета на пенсионното осигуряване расте. Излиза, че през последните четири години управляващите са водили лоша социална политика, неподплатена с работещи програми и рационални идеи.

Сега топката е в полето на новото правителство, което ще трябва да промени тежката социална картина, като намали безработицата и привлече инвеститори.


Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика: Подкрепата на еврофондовете е много важна

Изчерпаните средства за субсидираните социални програми за заетост наистина може да създадат проблеми през второто полугодие на годината, тъй като са намалели възможностите за субсидирана заетост. Не е много коректно, ако се окаже, че ресурсът за цяла година всъщност е изразходван пред първите няколко месеца на годината. Това ще означава, че прогнозата за заетостта, изобщо за нивото на безработицата, е още по-мрачна.

Всъщност изходът от тази ситуация не е в министерството на труда и социалната политика, изходът е в министерството на финансите. Въпросът е дали ще могат да бъдат осигурени пари за нормално изпълнение на плана по заетостта. Това ще е проблемът. Общо взето министърът на труда няма много възможности в такава ситуация, защото от една страна приключва оперативната програма, от друга страна бюджетът поне по думите на премиера не е в цветущо състояние.

Младежката безработица е паневропейски проблем и от тази гледна точка няма бързо решение в рамките на няколко месеца. Тук много важна е идеята за подкрепа на младите при намиране на първа работа, това е стъпка в правилната посока. Но като имаме предвид мащабите на младежката безработица, която мина 25%, ресурсът, който ще освободим за такава програма, наистина не е по мащабите на бюджета. И затова е много важна подкрепата от европейските фондове.

Идеята да се дават социални помощи срещу ограмотяване е добра. Хората, които получават подкрепа, да полагат усилия, за да повишат конкурентоспособността си. Никой не иска неграмотни и неквалифицирани работници, които отново ще увиснат на врата на бюджета. От тази гледна точка това е добро предложение.

 
Божидар Данев, Българска стопанска камара: Да се подобри бизнес средата

Кодексът на труда е морално остарял. Той е още от социалистическо време, като през цялото време се изменя и допълва, но въпреки това не отговаря на съвременните изисквания. Необходим е нов кодекс на труда, във всички случаи ние подкрепяме виждането на социалния министър Хасан Адемов да се разслаби примката около шията на бизнеса. Законовата уредба трябва да се промени, но това е бавен и мъчителен процес. Необходими са и спешни мерки по отношение на пазара на труда. За мен усилията на социалния министър трябва да бъдат насочени към проблемите на бизнес средата. Защото проблемът не е в социалното министерство, а в икономическото ведомство и останалите министерства, които трябва да променят бизнес средата. За четири години инвестициите са се сринали с 89 на сто, чуждестранните – шест и половина пъти. Не можем да създадем качествени и устойчиви работни места без инвестиции. Това е категорично и ясно. Оттук нататък социалното ведомство ще трябва да се занимава не толкова със социална политика, усилията му трябва да бъдат насочени към подобряване на бизнес средата. Защото това ще подобри и възможността да се решат социалните индикатори.

Социалният министър Хасан Адемов е първият министър, който ни кани на среща, на която ние ще изложим нашите виждания. Имаме конкретни предложения. Първото нещо е да няма отстъпление назад, например да се върнат нещата в пенсионната реформа, която трябва да продължи. Има предложения някои от привилегиите, които бяха отменени, да бъдат върнати. Защитата на подобни съсловни или секторни интереси е коренно погрешна и трябва да се спре. За съжаление през последните три години ние се оказахме в една много тежка ситуация, затова е необходимо да се предложат радикални мерки за решаване на натрупаните проблеми.

 

Дата: 04.06.2013

Източник: Монитор

Прочетено: 3507