07.06.2013

Вж. ВИДЕО


България сред най-неконкурентните страни в света. Това показват данни на швейцарския Институт за развитие на управлението. Само за четири години страната ни пада с 20 позиции надолу във въпросната класация.

От общо 60 държави от цял свят България заема 56-то място. След нас са само Хърватия, Аржентина и Венецуела. За да определи доколко дадена икономика е конкурентоспособна, швейцарският институт следи държавното управление, ефективността на бизнеса и чуждите инвестиции.

„Имаме драстичен спад на чуждите инвестиции, особено в производствената сфера, в иновационната дейност. Те са този фактор, който показва, че има отстъпление в бизнес средата. Само ниските данъци не са достатъчни", казва Камен Колев, зам.-председател на БСК.

Тромава бюрокрация и бавна комуникация между институциите при издаване на документи. Според Христос Мурутис, който от години има бизнес в България, това са двата фактора, които пречат най-много на бизнеса.

„Една страна, която иска да е конкурентна, трябва да прави много маркетинг, да ходи и да се среща лично с всеки, който е потенциален инвеститор, директно. За да покаже, че не само с данъци, но и с действия може да „открадне” дадени инвестиции”, обяснява Мурутис.

Дори Гърция, която продължава да се бори с последствията от безпрецедентната криза, е с две места пред нас.

„България можеше в тия години, благодарение на ниския данък и на евтината работна ръка, защото евтината работна ръка все още е фактор, да бъде сериозен играч и да краде бизнес от Гърция, Румъния и най-много от Кипър”, допълва инвеститорът.

Наскоро авторитетният британски аналитичен център Economist Intelligence Unit обяви „Топ 120” на най-конкурентоспособните градове в света. На първите три места са съответно Ню Йорк, Лондон и Сингапур. В класацията не попада нито един български град.

 

Дата: 07.06.2013

Източник: bTV

Прочетено: 2684