28.06.2013

Европейските лидери се споразумяха да отпуснат 8 млрд. евро за борба с младежката безработица, съобщи Reuters. Финансовата криза и затягането на коланите повишиха безработицата особено в южна, Централна и Източна Европа.

Най-силно бяха засегнати младите. Младежката безработица в Гърция и Испания е около 60%, докато в Италия и Португалия тя надхвърля 40%. Официално около 6 млн. европейци на възраст между 15 и 24 години са без работа в ЕС.

Над 6 от договорените 8 млрд. евро вече бяха отделени през февруари. Средствата ще формират основата на т.нар. „младежка гаранция”, която има за цел да осигури работа, стаж или допълнителна квалификация на неработещите и неучещи младежи под 25 години в рамките на 4 месеца след завършване на образование.

Средства по тази схема ще получат държави, чието ниво на младежка безработица е над 25% (в България е 28.3%). Страната ни ще получи около 100 млн. евро за справяне с младежката безработица, съобщи премиерът Пламен Орешарски, който присъства на срещата на лидерите на 27-те страни-членки на ЕС в Брюксел.

Европейските лидери одобриха и дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020. Предстои бюджетната рамка да бъде гласувана от Европарламента следващата седмица.

В Брюксел евролидерите решиха също да подобрят финансирането на малките и средни предприятия чрез Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка. По думите на председателя на ЕК Жозе Барозу приетият на срещата „Европейски инвестиционен пакет” ще позволи осигуряването на евтини кредити за милиони малки и средни предприятия.

Дата: 28.06.2013

Източник: Еconomy.bg/Novinite

Прочетено: 3320