Дата: 08.07.2013

Източник: БНР

Прочетено: 3206

ЧУЙ АУДИО тук - http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026!

До шест забавени заплати да получават работниците от Държавния фонд за гарантиране на вземанията, ако фирмата им фалира. Това гласуваха на първо четене депутатите от социалната комисия миналата седмица. Идеята беше приета нееднозначно от работодателите.

Ние не лекуваме причината защо Фондът не се раздвижва и не се ползва, което е свързано с процедурите по несъстоятелност, със съдопроизводството и с някои изменения, които се наложиха в Търговския закон. Освен това досегашните правила отговарят напълно на директивите на ЕС, които изискваха създаването на Фонда. Този Фонд постепенно се натрупа и в момента представлява една много интересна хапка от 200 млн., която седи как да бъде преглътната. Така че за тези средства от Фонда има достатъчно по-интелигентни начини, с които тези средства да бъдат оползотворени. По сегашните процедури по несъстоятелност и сегашните тежки и тромави съдебни дела това е почти невъзможно да се осъществяват тези компенсации за заети в икономиката. Така че не е това начинът, по който да търсим едно добро решение, което би помогнало на българската икономика. Защо да не помогнем да няма фалити, запита председателят на БСК Божидар Данев в интервю за предаването "Преди всички".

За цялата изминала година обезщетения от фонда са получили 485 работници.

Според Данев този Фонд е социален и трябва да бъде обсъден на НСТС.

Правителството на г-н Орешарски - първото нещо, което прокламира, е да подобри бизнес средата и да подпомогне бизнеса. Ние обаче сме залети от предложения от депутатите на управляващата в момента коалиция с предложения, които са синдикално и социално ориентирани, като започнете намалението на цената на тока с 5 на сто, като не е ясно за чия сметка, намаляване на възрастта за пенсиониране на военни. Непрекъснато правят популистки предложения и такива, с които се прави поклон пред електората като смятат, че по този начин ще се укротят протестите. Няма нито едно предложение досега, което да улесни бизнеса, беше категоричен Данев.