19.07.2013

Столичната община да измисли по-справедлив начин за изчисляване на такса смет в София. На последното си заседание преди лятната ваканция СОС реши да наеме консултанти, които да правят сметки през следващите 3 г. Не стана ясно колко пари ще погълне задълбоченият анализ, но гражданите трябва да се подготвят психически, че ще плащат повече, тъй като вероятно ще се върви към баланс между сумите, които плащат те, и тези на фирмите. Това е единствената идея на общината засега.

"Ние не може да си позволим рязка промяна в методиката за такса смет без анализ. В рамките на 3 г., натрупвайки реални данни, количеството генериран отпадък, строителството, ние ще си дадем ясна сметка дали нашите идеи и виждания са реалистични и да поискаме съответните промени и от там нататък да кажем на гражданите каква методика предлагаме", обясни Лорита Радева (ГЕРБ), която е от вносителите на доклада. Обяснението й е спорно, тъй като боклукът бе изследван обстойно, за да се реши каква методология да се приложи при построяването на завода за боклук. Но заводът продължава да е под въпрос, тъй като конкурсът се обжалва и столицата рискува да загуби еврофинансиране.

Въпреки констатацията в доклада, че не може рязко да се промени методът за изчисление на налога, в доклада има хипотеза за изравняване на таксата за бизнеса и за гражданите през следващите 3 г. От години софиянци плащат такса на база данъчната оценка на имота, но неведнъж този подход е бил атакуван в съда като незаконен. Такса смет за бизнеса е 10 промила, докато за гражданите е 1.6 промила. В доклада на съветниците, които предлагат тригодишен анализ, се предвижда такса смет за домакинствата да се увеличи от 1.6 на 2 или дори 4 промила през 2016 г. При нежилищните имоти пък се прогнозира намаление от сегашните 10 промила - на 8.6 или на 5.7 промила. "Ще се обсъжда вариантът да се намери баланс при таксата за граждани и фирми, докато се прави анализът, но не може да се направи рязко", застрахова се зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Дата: 19.07.2013

Източник: в. СЕГА

Прочетено: 3928