22.07.2013

Президентът на BUSINESSEUROPE Емма Марчегаля призова литовското председателство да работи върху растежа и конкурентноспособността при създаването на повече работни места.

„Кризата ще бъде преодоляна, само когато си възвърнем растежа. За да съответства на китайската промишленост, американската трябва  да възобнови добива на шистов газ, нуждаем се от истинска европейска индустриална политика. Политика, която да е насочена към слабостите на европейската конкурентноспособност“, каза президентът на BUSINESSEUROPE Емма Марчегаля на среща с литовското председателство във Вилнюс.

Президентът Емма Марчегаля, генералният директор Маркус Бейрер и президентът на литовската конфедерация Робертас Даргис обсъдиха очакванията на европейските компании от литовското председателство на Европейският съюз с литовския президент Далия Грибаускайте, министър – председателя Алгидрас Буткевичус и министъра на икономиката Евалдас Густас. Президентът Марсегаля  изрази пълната подкрепа от страна на BUSINESSEUROPE към тройната цел на председателството да работи за постигането на една „надеждна, просперираща и отворена Европа“.

Тя очерта приоритетите на BUSINESSEUROPE за периода на литовското председателство на Съвета на ЕС с президентът и министър-председателят. Европейските компании призоваха председателството да осигури бързо споразумение по изпълнение на банковия съюз, запазвайки импулса за амбициозни структурни реформи и фискална консолидация, да проправи път към ефективно използване на над 8 милиарда евро по инициативата “Mладежка заетост”.

BUSINESSEUROPE също така подчерта, че председателството трябва като приоритет да ребалансира европейския климат и енергийна политика, и да създаде конкурентноспособност и сигурност за намаляване на емисиите на CO2; по-нататъшното развитие на единния пазар; укрепване европейската позиция по отношение на глобалните пазари, оптимизиране на подкрепата към развиващите се и действия за повишаване на конкурентноспособността, когато се гласува бюджет 2014-2020 на Европейския съюз.

Дата: 22.07.2013

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 2868