13.08.2013

Актуализацията на бюджета е нещо обективно, което трябва да се случи. Това каза пред TV7 зам.-председателят на БСК Камен Колев. Нереалистично е да се очаква, че това, което се случи първата половина на годината като приходи, може да се увеличи пет-шест пъти. Приходната част беше нереалистична. Приходите няма да бъдат събрани, а в същото време резервът не предполага покриването ма тези нужди, посочи той.

Що се отнася до ветото на президента, Колев заяви, че в мотивите на държавния глава се акцентира върху прозрачността на разходите. За нас е важна тази част, която трябва да покрие задълженията към бизнеса. С ветото това се забавя и това е най-голямата опасност. Ако няма актуализация, правителството ще забави плащанията към бизнеса. Във всички случаи то ще изпълни социалните си ангажименти и ще забави плащанията, а те са важни с цел осигуряване на икономически растеж, подчерта Колев.

Той изрази опасенията си относно дългът от 1 млрд., който кабинетът се кани да вземе. Опасявам се, че тези разходи от 1 млрд. вече ще са направени. Ясно е, че тези пари трябва да отидат в резерва. Те отиват там и се харчат за спешни нужди. Резервът е под санитарния минимум и той трябва да се запълни. Това създава една стабилност, подчерта той.

От своя страна Николай Николов, икономически експерт от „Подкрепа", каза, че още през миналата година от синдиката официално са обявили, че последният бюджет на Симеон Дянков е предизборен и е правен само за половин година. Още миналата година казахме, че очакваните приходи са завишено. Ние бяхме реалисти. Питахме се откъде ще дойдат допълнителните приходи в бюджета. Нито макроикономическите показатели бяха изпълнение. Бяха и силно надценени за първи път от предишното правителство приходи, за да се оправдаят значителните предизборни разходи.

Николов посочи, че социалните плащания, които кабинетът трябва да направи, са т.нар. „трябва плащания". Те задължително ще бъдат извършени с цената на всичко, защото така го изисква законът. Тук обаче става въпрос за извършването на реформи, за насърчаването на бизнеса и развитието на икономиката, коментира той.

И Камен Колев, и Николай Николов бяха категорични, че ще настояват да бъдат публично ясни имената на фирмите, към които кабинетът връща просрочени задължения.Ако бюджетът се забави, ще се забавят и някои реформи, каза още Николов.

вж. ВИДЕО

***

Емисия "Нвини" на ТВ7: Бизнесът и синдикатите подкрепят актуализацията на бюджета 

Бизнесът и синдикатите подкрепят актуализацията на бюджета и приемат аргументите на президента за по-голяма прозрачност при определянето на държавните разходи. Те обаче се опасяват, че прегласуването на закона заради наложеното частично вето, ще забави плащанията на държавата към бизнеса.

По данни на Българската стопанска камара държавата и общините дължат около 260-280 млн. лв. на компаниите по вече изпълнени договори. Няма обаче яснота каква е сумата на невъзстановеното ДДС.

Бизнес и синдикати са единодушни, че бюджетът на Симеон Дянков е бил неизпълним още от самото начало - заради заложения прекалено оптимистичен ръст на икономиката и надценените с 500 млн. лв. приходи.

Според експертите заемът от 1 млрд. лв. е необходим, защото съвсем скоро фискалният резерв ще падне под санитарния минимум, а това ще влоши още повече състоянието на икономиката. От стопанската камара са доволни от заявката на правителството да се разплати възможно най-скоро с компаниите, но предупреждават, че и сега не е ясно колко е данъкът добавена стойност, който държавата трябва да възстанови на компаниите.

Бизнесът и синдикатите настояват данни за възстановеното и забавеното ДДС да се публикуват всеки месец в интернет сайтовете на институциите.

вж. ВИДЕО


 
 

Дата: 13.08.2013

Източник: Агенция "КРОСС"/ TV7

Прочетено: 3156