14.09.2013

Трябва да развием вътрешния ресурс, за да захранваме туризма. За последните четири години вносът на хранителни продукти в страната нарастна от 65 на 72 процента. Според искането за увеличаване на работните заплати е невъзможно, след като няма производство и експорт. Това каза във Варна председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Имаме два двигателя за растеж- единият е износът, за който премиерът Пламен Орешарски е прав, че експортът ще дръпне икономиката, а другият е развитието на туризма. В него сме намерили ниша. 70% от потреблението в туризма обаче е внос, категоричен бе Данев.

България се превърна в крайния квартал на Европа, който е заобикалян. 24 години при нас няма нито един сериозен инвеститор, който е инвестирал на зелено, каза още шефът на БСК.

Това според него означава, че държавата и политиците не си вършат работата. Размерът на корупцията и неясната защита продължават да са проблем в цялата система. Лихвените проценти по кредитите са високи, което означава, че банките отчитат висок риск.

Дата: 14.09.2013

Източник: Стандарт

Прочетено: 3834