23.09.2013

Инструменти за финансиране, с които бизнесът ще бъде улеснен при внедряването на нови разработки ще представят изложители от 40 държави в рамките на деловата програма на предстоящия Международен технически панаир в дните от 30 септември до 5 октомври 2013 г.в Пловдив.

Информационна среща „Новият програмен период: възможности за бизнеса" организира Министерският съвет. Тя е посветена на мерките, включени в оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност",  „Развитие на човешките ресурси",  Програмата за развитие на селските райони през периода 2014-2020 година.  Разяснения по тях ще дадат представители на министерствата на икономиката, на социалната политика и на земеделието. Срещата ще бъде открита от Зинаида Златанова, заместник министър-председател и министър на   правосъдието, в 11 часа на 1 октомври.

Същият ден ще се проведе семинар  „Европейски фондове за конкурентоспособност в България", насочен към подготовката и изпълнението на проекти в областта на енергийната ефективност. Семинар за застраховане и финансиране на  бизнеса е подготвила  Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия за 2 октомври.

Национална конференция "Регионални стратегии за индустриално и аграрно преструктуриране" събира  представители на браншови съюзи, държавната и областна администрация, научната общност, работодателски и  синдикални организации от Южен централен  район. Те ще обсъждат европейския и българския опит в перспективни бизнес проекти, Дунавската стратегия и  трансграничното  сътрудничество.  Включени са презентации  на Пловдивската индустриална зона, на проектите за изграждане на земеделско тържище и на регионален център за международна търговия в Пловдив, на успешни бизнес инициативи от Смолянска, Хасковска и други области.

Конференцията ще започне с приветствия на  министъра на земеделието и храните проф. д.с.н. Димитър Греков и областния управител на Пловдивска област Венцислав Каймаканов. Организатори на проявата, предвидена за 4 октомври, са Федерацията на научно-техническите съюзи, Съюзът на икономистите в България и Европейският колеж по икономика и управление.

Към един от най-динамичните сектори е ориентиран форумът „Недвижими имоти - строителство, услуги и проблеми на пазарната среда".

С иновациите е свързана голяма част от съпътстващата програма на Есенния панаир, където  ще бъдат показани близо 70 новости.

Проект на „Тотал" за разработване на енергийни находища в Черно море и новости при хибридните и електрически автомобили на „Ситроен" ще бъдат представени на конференция  „Френските технологични иновации в България" на 2 октомври по инициатива на   Френско-българската търговска камара.

Немската технология „Линет" за прогнозиране и проследяване на атмосферни бури в реално време (on-line) ще бъде презентирана от  „Парадайс Електрик Консулт" на 1 октомври заедно с  първата в България книга за мълниезащита на фотоволтаични, вятърни и хибридни централи.

Неформалната икономика и начините за нейното ограничаване са водеща тема за Форума на електрониката и електротехниката, насрочен за 3 октомври. Инициатор е Българската асоциация на електротехниката и електрониката, съорганизатор на  изложбата „Елтех", която е част от Международния технически панаир.

Той обхваща 87 бранша на икономиката в рамките на десет специализирани изложби: „Акватех" (за технологии и управление на водите), Аутотех" (за транспорт и автосервизно оборудване), „Елтех" (за електроника и електротехника), „Енеко" (за енергетика и екология), „Инфотех" (за информационни технологии),  „Интермин експо" (за минна промишленост), „Машиностроене", „Стройтех" (за строителни материали, машини и технологии), „Химия" и „Автомобилен салон Пловдив". Палатите ще бъдат отворени от 9 до 18 часа, а на 5 октомври - до 14 часа.


 

Дата: 23.09.2013

Източник: cross.bg

Прочетено: 2530