20.10.2013

За да си намерят работа, на близо една трета от младежите до 29 години в Европа се налага да имат опит. За да го натрупат обаче, все някой трябва да ги наеме за първи път.

Социалното министерство има идея – всеки стажант да бъде наеман на трудов договор, да получава заплата и осигуровки, а с това и да му се трупа трудов и осигурителен стаж. Нека видим какви промени още се обмислят.

От социалното министерство са решили практиката да се работи за без пари да бъде прекратена. Подготвя се промяна в кодекса на труда, според която фирмите ще са длъжни да сключват трудов договор с младежи до 29 години.  

Договорът ще бъде трудов за стажуване, т.е. с едно условие, че по време на работа лицата ще бъдат обучавани с помощта на наставник, който ще подпомага лицата в усвояване на практически умения.

„Нормално е да се заплаща на човека още от първия ден, защото той ще извършва реална работа още първия ден”, смята и Томчо Томов от Българска стопанска камара. Но това изисква допълнителни инвестиции.Трябва да се инвестира в условия на безопасност на труда, в ментор – наставник на този човек, който да отделя от времето си и да му помага при разрешаването на различни казуси.

Това ще става в рамките на различни мерки и програми, чрез които ще се предоставят средства на работодатели, които наемат стажанти. Наред с това ще се дава и допълнително възнаграждение за наставниците.

Целта на мярката е да се намали младежката безработица. По последни данни близо 30% от младежите до 29 години са без работа.

Повече за стажовете и идеята на управляващите ще научите от видеото

 

Дата: 20.10.2013

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 3771