22.11.2013

От 8 ноември, Европейски железопътен коридор за конкурентоспособни товарни превози № 7 „Ориент” Прага – Виена/Братислава – Будапеща – Букурещ – Констанца и – Видин – София – Солун – Атина е пуснат в експлоатация.

Железопътен коридор „Ориент“ е част от Европейската мрежа за конкурентоспособни железопътни товарни превози, по която товарните влакове могат да се придвижват при добри условия и да преминават без административни пречки от една национална мрежа в друга. Той е създаден в сътрудничество от 7 европейски страни - Чехия, Словакия, Австрия, Унгария, Румъния, България и Гърция. Целта е да бъде изградена връзка между Централна и Югоизточна Европа, както и връзка към Азия през Черно и Егейско море, която да предоставя надеждна услуга, на базата на хармонизирани технически и процедурни условия.

Стартът на експлоатацията на Железопътен товарен коридор № 7 беше даден с пускането с помощта на специален софтуер на първото предварително уговорено трасе, което е между Прага (Чехия) и Куртичи (Румъния). То ще се обслужва от компанията „Prvá Slovenská Zelezničná”.

На церемонията по откриването присъстваха представители на различни институции, изиграли важна роля във връзка със създаването и реализирането на Коридора. България бе представлявана от експерти от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и НК „Железопътна инфраструктура”.

Дата: 22.11.2013

Източник: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Прочетено: 2587