03.12.2013

Половината от стажантите, които са заети в частните компании, работят без да имат подписан договор, а около 50-60% от младите хора се трудят безплатно. Тази статистика бе съобщена в предаването “На ръба” 4-7 по “Канал 3” от Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите. (вж. ВИДЕО)

„Само 30% от стажантите са наети на трудов договор, с други 20% се сключват граждански контракти. Истината е, че работодателите не наемат дипломи, а знания и умения. Стажовете са едно изключително елегантно решение в тази посока. Има обаче значение и как протича стажът. Тези млади хора трябва да бъдат пуснати в различни отдели и да бъдат запознати с цялостния процес на работа във фирмата, за да намерят своето място. Задължително е и да няма пренебрежение от страна на старите служители в компанията”, допълни Томов.

Главният секретар на Национално представителство на студентските съвети (НПСС) Христиан Даскалов коментира, че започването на първа работа понякога се оказва истинско предизвикателство за младите хора. По думите му често за 1 място се борят над 200 души, което вдига летвата и много хора са готови да работят под своята квалификация, а тези с повече трудов стаж винаги са предпочитани.

„Няма как да няма дефицити, при условие че приемът в голяма част от университетите продължава да бъде с възпроизвеждане на назубрени знания. Вместо това могат да бъдат правени изследвания и анализи - и при прием във ВУЗ и при завършване“, предложи Дасколов.

„В университета бях видял всичко само теоретично. Но на практика едва по време на стажа си видях за какво става въпрос. Оказа се изключително интересно“, разказа опита си Божидар Биринджиев – младеж, който е започнал работа след успешно приключена стажантска практика.

Дата: 03.12.2013

Източник: Канал 3

Прочетено: 3955