10.12.2013

Поне по една европейска програма спешните мерки, за които се говори от месеци насам, са подействали. България няма да загуби средства по програма "Регионално развитие" (ОПРР) за 2013 г., каквито опасения имаше преди месеци. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на годишната конференция за напредъка на европейската програма.

Тя определи програмата като една от най-успешните, по която вече са договорени 99% от бюджета и са сключени 1085 договора. Изплатени са 1.784 млрд. лв. или 75% от бюджета.

По предишни оценки

В края на май рискът за загуба на средства по ОПРР беше оценен на 250 млн. лв., основно заради забавяне на общински проекти. Тогава имаше идея част от парите да се прехвърлят към Северната тангента на София, за да се спасят. Още тогава обаче правителството посочи, че по-точна оценка на напредъка по програмата ще може да се даде към края на годината.

След заседание на Комитета за наблюдение на ОПРР преди малко повече от месец стана ясно, че вероятност от загуба на средства все още съществува за 22 общински проекта на обща стойност около 47 млн. лева. Сега обаче Десислава Терзиева уточни, че след като ЕК е приела апликационната форма за Северна скоростна тангента, вече няма риск от загуба на средства за тази година.

Скоростното трасе, което прави връзката между пътя София – Калотина и магистралите "Хемус" и "Тракия", се оценява на около 120 млн. евро. То бе прехвърлено за финансиране по програма "Регионално развитие" като спасителен вариант за средствата под риск по програмата.

Други 50 млн. евро пък са прехвърлени за закупуване на пожарни коли за МВР. Там проектът също се забави, заради неуредици в поръчката на министерството, но има надежда че и този проект ще се осъществи без проблеми.

Нова година, нови проблеми

Десислава Терзиева призна, че и следващата година ще е огромно предизвикателство за оперативната програма, защото ще се застъпят двата програмни периода и ще трябва да се управляват паралелно средствата по тях. Тя изрази надежда, че броят на градовете, допустими за финансиране по новата програма "Региони в растеж" след 2014 г., ще бъде запазен на 67. Всички сигнали от ЕК засега сочат обратното и отпадналите ще влязат в Програма за развитие на селските райони.

По повод разграничаването на териториалния обхват между програмата за градско развитие и тази за селските райони, Десислава Терзиева също посочи решение. За градовете от 1-во до 3-то йерархично ниво от списъка към "Региони в растеж" (областните центрове плюс 8 други средно големи града) ще се допуска до 20% от бюджетите да се инвестират извън градските зони, но в рамките на общинската територия. Тези средства ще може да се влагат в образователна и социална инфраструктура, както и в зони с потенциал за икономическо развитие.

Като най-активен бенефициент по програма "Регионално развитие" бе отличена Агенция "Пътна инфраструктура". Със средства по програмата към момента се ремонтират общо 924 км. републикански пътища на обща стойност 501 млн. лв. Завършено е изпълнението на 703 км. второкласни и третокласни пътища. През тази година общият размер на верифицираните средства за агенцията е 166 млн. лв.

Дата: 10.12.2013

Източник: capital.bg

Прочетено: 2252