10.01.2014

Споразумението за партньорство, с което България договаря с Евросъюза финансирането на европроекти за периода 2014-2020 г., ще бъде окончателно готово и изпратено в Брюксел до два месеца, след като бъде прието от Министерския съвет. Това е съобщила вицепремиерът с ресор еврофондовете Зинаида Златанова. Поредното заседание на работната група, която отговаря за документа, е било проведено вчера, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Споразумението за партньорство 2014-2020 г. е наследник на Националната стратегическа референтна рамка 2007-2013 г. За разлика от рамката обаче споразумението обхваща освен трите структурни фонда (Кохезионен, Европейски фонд за регионално развитие и Европейски социален фонд), и финансирането по линия на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за морско дело и рибарство.

На заседанието е разгледана ревизирана версия на проекта на Споразумението за партньорство. Вече са получени неформални коментари на Европейската комисия по изпратения от България през август миналата година вариант на документа.

Експертите, които работят по него, са очертали областите, в които са направени най-съществени промени, както и тези, в които все още има възможност за подобряване на документа. Представена е и предварителната оценка на последната версия на Споразумението за партньорство.

Припомняме, че изразходването на евросредствата през 7-годишния период до 2020 г. е свързано с нови правила – вече ще се изисква харченето на всяко евро да бъде инвестиция с конкретен резултат, а не просто оползотворяване на средствата. Освен това в редица сектори, например здравеопазването, трябва да бъдат проведени реформи, за да получат еврофинансиране.

Дата: 10.01.2014

Източник: Investor.bg

Прочетено: 1960