10.01.2014

Френската компания Montupet, специализирана в производството на алуминиеви компоненти за автомобилната индустрия, подписа два големи договора с германския концерн Daimler. Те са за проектиране и производство на цилиндрови глави, които ще се произвеждат в българския завод на групата в Русе, който според фирмата е една от най-модерните леярни в света.

"Тези договори са голям успех и позволяват на Montupet да разшири клиентелата си на оживения германски пазар, което от своя страна ще заздрави стратегическите ни позиции", заявява в официалното съобщение изпълнителният директор на компанията Стефан Манян. По думите му договорите ще започнат да дават отражение във финансовите резултати през 2017 г., освен това "ще демонстрират признанието на индустрията за Montupet като лидер в разработката и продукцията на високотехнологични цилиндрови глави."

Добра година

Началото на производството за Daimler е планирано за януари 2017 г., коментираха от българското поделение на фирмата пред "Капитал Daily". Заводът в Русе ще произвежда за германската компания 635 хил. цилиндрови глави годишно, което ще доведе до увеличаване общия обем на производство с 15%. В момента в "Монтюпе" ЕООД работят над 700 служители, като след поемане на тази поръчка броят им ще трябва да достигне 900. От навлизането си в България през 2008 г. досега френската компания е инвестирала 85 млн. евро в предприятието си в Русе, което произвежда алуминиеви компоненти за двигатели за Audi, BMW, Ford, Volvo и Peugeot. Продукцията се изнася за Великобритания, Германия, Швеция, Унгария, Румъния и Турция. През 2012 г. фирмата вложи 15 млн. евро в ново хале от 10 000 кв.м.

Разширението на завода е приключило през лятото на миналата година и дава възможност за увеличаване на производствения капацитет с 50%. През 2013 г. е дадено началото на производство на нов, според фирмата уникален по рода си вид цилиндрова глава за Renault, разработени са и нови продукти за Volvo. Оборотът на предприятието е нараснал до над 151 млн. лв. спрямо 124 млн. за 2012 г.

Утвърждаване на германския пазар

Френската група вече изпълнява поръчки за Audi, BMW и Porsche, поради което договорите с Daimler утвърждават нарастващото значение на фирмата като доставчик за германската автомобилна индустрия. Френската компания прогнозира, че поръчките на германските производители ще осигуряват 20% от оборота й през следващите пет години.

Montupet специализира в разработката и производството на алуминиеви компоненти, предназначени основно за производството на коли. Освен в България компанията разполага с мощности във Франция, Испания, Северна Ирландия, Мексико и Индия, а служителите й в световен мащаб са 3034. Компанията е доставчик на автопроизводители като Renault-Nissan, VW-Audi, BMW, GM и Ford, като през 2012 г. приходите й са достигнали 399.5 млн. евро.

Дата: 10.01.2014

Източник: В. Капитал

Прочетено: 3329