13.01.2014

Търговецът на метални изделия "Хъс" скоро ще открие завод за производство на тръби в Лом, съобщиха от базираната в Пловдив компания. Инвестицията само в терена и сградите е общо 10 млн. лв., а предприятието се намира на мястото на вече затворения "Балканкар Рекорд-Дунав". Теренът и сградите са купени от "Хъс" през 2012 г., след което е започнало възстановяване и инсталиране на новите производствени мощности. Част от проекта е финансиран по оперативна програма "Конкурентоспособност", по която компанията е получила 3.98 млн. лв. Очаква се първата готова продукция да излезе от завода през февруари-март, съобщиха от дружеството за "Капитал Daily".

Продукция за износ

"В момента заводът е в процес на възстановяване и подготовка за инсталиране на най-новите производствени мощности: линии за електрозаварени тръби", обясниха от компанията. Общата площ на завода е 200 дка, от които 65 дка са сградите. Отделно от инвестираните 10 млн. лв. са заделени и над 4 млн. евро за оборудване. От "Хъс" не казаха как се финансира вложението в новия завод, но през март миналата година собственикът на компанията Иван Асенов обясни пред "Капитал Daily", че плановете им са да използват собствени средства и банков заем за оборудването. Досега основната дейност на "Хъс" беше само в търговията с метални изделия, но вече в нея ще влиза и производството им.

Предвижда се по-голяма част от продукцията на новия завод да е за износ и това е една от причините да бъде избран Лом като град с удобни транспортни връзки. От компанията посочиха, че от тяхна гледна точка локацията на завода е много добра, тъй като речният транспорт по Дунав прави крайната продукция конкурентоспособна за държавите от Централна и Източна Европа. Това ще е и регионът, в който ще се реализира основната част от произведените метални тръби. Като "логистично предимство" от дружеството посочиха и открития преди няколко месеца "Дунав мост 2".
"Северозападна България е сред икономически най-слабите региони и откриването на това предприятие ще осигури така необходимите за града работни места", коментираха още от "Хъс". Досега в завода са назначени около 90 души, като плановете са до края на годината броят им да достигне 120-140 работници.

Разрастване на портфолиото

Отварянето на новия завод ще е поредното разрастване на "Хъс" след придобиването на дистрибутора на метали "Кльокнер Металснаб" от германската Kloeckner. От пловдивската фирма поясниха, че новото му име ще е "Металснаб България", а предметът на дейност ще се запази. Първоначално "Хъс" не беше официалният купувач на един от най-големите търговци на метални изделия, а като такъв фигурираше физическото лице Александър Маринов. От бранша обаче коментираха още преди месеци пред "Капитал Daily", че действителният купувач е пловдивската компания. Точно преди година стана ясно, че Kloeckner се разделя с българското си поделение, а през март от "Хъс" подадоха документи в Комисията за защита на конкуренцията, с което стана ясно и официално, че "Кльокнер Металснаб" ще влезе в портфолиото на "Хъс". По данни на пловдивската компания в момента пазарният й дял в търговията с метали е около 20%. С отварянето на завода в Лом компанията ще навлезе и в производството на метални изделия, а от Търговския регистър става ясно, че освен в София вече има открит клон и в Лом с управител Иван Асенов.

Дружеството "Балканкар-Дунав", което е било собственик на терените на завода, е част от свързаното с Васил Божков "Бургаски корабостроителници" (БК). Дружеството е раздържавено в края на 2006 г., като БК плаща 4 млн. лв. за 70% от капитала. Купувачът обаче не е изпълнил ангажиментите си, включително погасяване на 1.4 млн. лв. публични задължения, заради което до октомври 2012 г. имотът е бил ипотекиран в полза на АПСК. След продажбата на терена ипотеката е заличена, но основната част от получените над 1 млн. лв. приходи са отишли за погасяване на задълженията на друг кредитор.

Дата: 13.01.2014

Източник: В. Капитал

Прочетено: 3016