16.01.2014

Държавата е най-големият участник в сивия сектор. Това коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев в ефира на предаването „Лице в лице“ по бТВ. Според него, с текстовете в проекта на Наказателен кодекс, с които се инкриминира укриването и неплащането на осигурителни вноски, държавата наказва бизнеса, като предприема “мракобесни драстични мерки”.

„Не е ясно как е определен размерът на наказанието от 12 години затвор за укриването на вноски, при положение че за отвличане или убийство в момент на раздразнение наказанието е 6 години лишаване от свобода“, заяви Данев. Тези текстове нямат място в Наказателния кодекс, защото засягат проблеми, свързани с прилагането на Кодекса на труда, Данъчно-процесуалния кодекс и АПК, коментира още изпълнителният председател на камарата.

„С намерението да се инкриминира неплащането на осигуровки се цели да се умъртви българският работодател и да се превърне в изчезващ вид“, смята още Данев. Той допълни, че при наличието на презумция за невинност, с въвеждането на тези текстове българските работодатели ще търпят сериозни материални и морални щети.

Ако тези текстове бъдат приети, първи в затвора трябва да попаднат длъжностни лица от държавната администрация, които укриват или забавят внасянето на осигуровки за 11 категории граждани, сред които за деца, пенсионери, лишени от свобода и др. „Прави впечатление, че в последните 4 години, въпреки повишаването на размера на минималната работна заплата и на пенсиите, трансферът на средства за осигуровки от държавата към бюджета е константа - 940 милиона лева годишно“, съобщи Божидар Данев.

В ефира на предаването „Лице в лице“ изпълнителният председател на БСК допълни още, че усилията на законодателя не са насочени към справяне с дефицитите на администрацията, а към наказване на онези, които имат съществен принос в икономиката. Божидар Данев посочи още, че за последните 4 години делът на сивата икономика в България е нараснал с 12 на сто.

Дата: 16.01.2014

Източник: БСК

Прочетено: 4089